Blog > Komentarze do wpisu
Owocowy rajPyszne ciasto z owocami w roli głównej.
Koniec lata skłania do tego, aby wykorzystywać ostatnie miękkie owoce typu borówki, maliny ostrężnice do wypieków. Po to by zachować w pamięci ich smak i aromat i mieć co wspominać w zimowe wieczory czekając na kolejne lato i jego owoce. I takie jest to ciasto, które dzisiaj prezentuję.Pełne aromatu letnich owoców zanurzonych w galaretkowej kołderce na cieście z nutą prosto z pasieki. PRZEŁOŻENIE PLACKA: placek kruchy-masa jabłkowa-biszkopt-masa budyniowa-owoce-galaretka
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO: (NA DUŻĄ BLACHĘ) 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 15 dag margaryny 2 żółtka WYKONANIE: Mąkę wymieszać z sodą, dodać margarynę i posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do mąki. Dodać miód i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć równo w formie i piec w temp. ok 180 st. na złoty kolor.
MASA JABŁKOWA: 1 kilogram jabłek obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie włożyć do rondla dodając łyżkę masła i smażyć aż będą miękkie. Dodać 2 galaretki ( ja dodałam agrestowe) i dobrze wymieszać. Ostudzić,a gdy masa zacznie tężeć wyłożyć na kruchy placek.
CIASTO BISZKOPTOWE: 6 jaj 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE BISZKOPTU: Oddzielić białka od żółtek i ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Gdy ubite dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec na blasze wyłożonej papierem w ok 180 st. do suchego patyczka.
SKŁADNIKI NA MASĘ:
WYKONANIE MASY: 2/3 mleka zagotować, a w reszcie mleka rozpuścić obie mąki, cukier i cukier waniliowy. Ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodać margarynę i dobrze roztrzepać masę. Gorącą masę rozprowadzić na cieście biszkoptowym. Następnie ułożyć owoce i zalać galaretką SMACZNEGO:) niedziela, 05 września 2010, omega369
|
|