Blog > Komentarze do wpisu

Placek rodzynkowy z dynią

A oto kolejny szybki placek z dodatkiem dyni. Jednakże oprócz dyni można wykorzystać również cukinię, marchew lub jabłko. Przepis podaję na brytfankę wielkości 30/25 cm , w której to ciasto wyrasta do 5-7 cm.

SKŁADNIKI:

  • 6 DUŻYCH JAJ
  • 1 i 3/4 SZKLANKI CUKRU
  • 2 SZKLANKI STARTEJ NA GRUBYCH OCZKACH DYNI
  • 2 SZKLANKI RODZYNEK
  • 3 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
  • 4 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
  • 1 SZKLANKA OLEJU

 

WYKONANIE:

Zetrzeć na tarce o grubych oczkach dynię.

Wypłukać rodzynki wrzątkiem i odcedzić na sicie.

Obsypać je mąką żeby nie opadały w placku na dół.

Jajka ubić z cukrem na puszysta masę.

Dodawać powoli olej i dalej ubijać.

Dodać dynię i wymieszać, a następnie dodać mąkę razem z proszkiem do pieczenia.

Dołożyć rodzynki i lekko wmieszać w ciasto.

Piec w brytfance wyłożonej papierem  w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 50 minut do suchego patyczka.

Jeśli zbyt mocno się rumieni z wierzchu,a jest jeszcze nie upieczone przysłonić papierem.

 

SMACZNEGO:))

 

placek rodzynkowy z dynią

LINK DO FESTIWALU DYNI

http://www.beawkuchni.com/2010/10/festiwal-dyni-zaproszenie-2.html

sobota, 11 września 2010, omega369

Polecane wpisy