Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z kokosową kruszonką

Już od pewnego czasu "chodził" za mną smak tej kokosowo-maślanej kruszonki.

Tak więc dzisiaj kolejne szybkie ciasto z jabłkami  o zmysłowym smaku.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 20 dag tłuszczu (pół na pół masło i margaryna)
  • 20 dag cukru
  • 25 dag mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • jabłka (mogą być gruszki lub brzoskwinie)
  • SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 10 dag kokosu

 

WYKONANIE:

Tłuszcz, cukier i żółtka utrzeć razem na puszystą masę.

Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta.

Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto rozłożyć w brytfance, a na nim jabłka pokrojone w ćwiartki.

Ze składników na kruszonkę zagnieść masę.

Posypać kruszonką i piec w piekarniku  w ok. 180 stopniach przez ok. 40-50 minut do suchego patyczka.

Jeśli kruszonka się zbytnio przypieka położyć na wierzch papier i dalej piec.

 

Smacznego:))



sobota, 02 października 2010, omega369

Polecane wpisy

Komentarze
2010/10/15 21:04:12
kokosowa kruszonka jest najlepsiejsza, albo migdałowa, albo z orzechami włoskimi... mniami.