Blog > Komentarze do wpisu

Ciasteczka migdałowe

Ostatnio na moim blogu było trochę pikantnie więc dla równowagi dzisiaj coś słodkiego.

Właśnie upiekłam ciasteczka na święta z kolejnej mojej książki , którą zakupiłam jakiś czas temu w lidlu.Książka nosi tytuł"Pyszne ciasteczka".

Ciasto nadaje się do wyciskania z rękawa cukierniczego, ale ja chciałam wykorzystać "pistolet" do ciasteczek, który też kupiłam w lidlu.

Dlatego musiałam dokonać pewnych modyfikacji, ale o tym w trakcie przepisu.

A teraz  małe co nie co o ciasteczkach.

Są pysznie maślane, rozpływające się w ustach po prostu wyśmienite.

SKŁADNIKI:

  • 125 g migdałów mielonych bez skórki
  • 200 g masła o temp. pokojowej
  • 125g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 250 g mąki ( ja dałam 270g)
  • kilka kropli olejku migdałowego

WYKONANIE:

W oryginale jest żeby migdały lekko zrumienić na patelni bez tłuszczu.

Ja osobiście ten element pominęłam.

Masło utrzeć na puszystą masę.

Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy(też zmielić), sól i jajko.

Ucierać mikserem do uzyskania kremowej masy.

Przesiać mąkę i razem z migdałami połączyć z ciastem, dodać olejek migdałowy.

Ja dałam trochę więcej mąki żeby nie było zbyt klejące ciasto.

Ciasto nakładać do rękawa i wyciskać na blachę wyłożoną papierem.

Ja dałam ciasto do lodówki na ok. 1,5 godziny gdyż nie bardzo chciało wychodzić z pistoletu , ale potem było już o wiele lepiej.

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok.180 stopni przez ok. 12 minut na złoty kolor.

Przyozdobić czekoladą chociaż niekoniecznie( osobiście wszelkie ciastka wolę "łyse", bo wtedy tak naprawdę czuć smak ciastka)

SMACZNEGO:))


czwartek, 16 grudnia 2010, omega369

Polecane wpisy

Komentarze
2010/12/16 12:16:39
Jakie śliczne :)
-
majanaboxing
2010/12/16 22:13:59
Bardzo ładne i na pewno są bardzo smaczne :)
Pozdrawiam.