Blog > Komentarze do wpisu

Paszteciki z kapustą i grzybami

Bardzo lubię krucho-drożdżowe paszteciki.

Moja Mama robi podobne na Wigilię więc i ja postanowiłam zrobić w tym roku.

Podobnie jak uszka będę je zamrażać, a potem tylko chwilę do piekarnika i gotowe i jaka oszczędność czasu w Wigilię.

Oczywiście przepis jest do wykorzystania przez cały rok, ale nie zawsze jest ochota na czasochłonne zajęcie.A wtedy gdy nie muszą być jarskie do farszu dodaję jeszcze gotowane mięso - pychota.

Przepis na ciasto pochodzi z jednej z książek siostry Anastazji i jest naprawdę udanym przepisem gdyż ciasto wspaniale wyrasta nawet jeśli się je cienko wywałkuje.

Składniki na ciasto:

 

  • 50 dag mąki pszennej
  • 15 dag margaryny
  • 5-6 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mleka
  • cukier i sól do smaku

 

WYKONANIE:

W naczyniu rozkruszyć drożdże z cukrem , odrobiną mąki i mlekiem.

Margarynę zetrzeć na tarce o grubych oczkach do reszty mąki i posiekać z nią.

Dodać sól jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże.

Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Składniki na farsz:

  • Kapusta kiszona
  • grzyby suszone
  • pieczarki
  • cebula
  • olej
  • sól, pieprz

Z farszem postąpić tak jak przy uszkach

Następnie ciasto wałkować porcjami na prostokąty.

Farsz nakładać wzdłuż.Ciasto zawinąć w rulon jeden raz odciąć od reszty radełkiem.

Farsz jest taki ciemny gdyż nie żałowałam suszonych grzybów.

Układać połączeniami od spodu na blaszce wyłożonej papierem.Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Tuż przed pieczeniem posmarować białkiem wymieszanym z odrobiną mleka.

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

SMACZNEGO:))


 

wtorek, 14 grudnia 2010, omega369

Komentarze
2010/12/14 08:37:28
Pysznie wyglądają ! Też robię na Wigilię potrawy z rodzinnego domu :)
-
2010/12/14 12:01:20
Wspaniale wyglądają, wyobrażam sobie aromat grzybów...
Ten przepis napewno wypróbuję, zwłaszcza że można zamrozić i na szybkiego ponownie upiec. Taka oszczędność czasu zapewni choć odrobinę komfortu w święta.
-
2010/12/15 06:57:06
uwielbiany to smak.
-
2010/12/15 12:56:50
Ja w tym roku też się przymierzam do pasztecików, następna sobota będzie u mnie w domu pod znakiem pasztecików, uszek i pierogów :)
Brałaś udział w mojej akcji Muffinka 2010, już za kilka dni (22.12) zostanie ona zakończona, dlatego zapraszam na fb, gdzie aż do przyszłorocznej edycji wszyscy użytkownicy będą mogli wymieniać się muffinkowymi spostrzeżeniami i przepisami :)
www.facebook.com/#!/pages/Muffinka-2010/175223782498147?v=wall
Gorąco zapraszam :)
-
2010/12/15 16:16:47
Uwielbiam takie paszteciki, z barszczem rewelacja !