Blog > Komentarze do wpisu

Oponki

Ostatki, ostatki , a "kto je ostatki ten jest piękny i gładki". Ciekawe czy to powiedzonko sprawdza się w okresie kończącego się karnawału i słodyczowego szaleństwa. No cóż nie potwierzdzam i nie zaprzeczam ,że tak właśnie jest i dodaję kolejny karnawałowy przepis na oponki wg. książki "Nowa kuchnia śląska".

SKŁADNIKI:

 

  • 50 dag mąki pszennej
  • 50 dag twarogu(zmielonego)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2-3 jaja
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • tłuszcz do smażenia= smalec

 

WYKONANIE:

Z wszystkich składników ( oprócz smalcu) wyrobić ciasto.

Wałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość ok 1 cm. i wykrawać szklaną kółka , a kieliszkiem dziurki w środku.

Smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i jeszcze ciepłe obsypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO:))


niedziela, 06 marca 2011, omega369

Polecane wpisy

Komentarze
kaspiecze
2011/03/06 14:57:36
nigdy nie jadłam oponek, ale patrząc na Twoje zdjęcia mam straszną na nie ochotę :)
-
majanaboxing
2011/03/06 17:10:45
Bardzo pyszne oponki!:)