Blog > Komentarze do wpisu

Boczek faszerowany

Myślę ,że ta propozycja może być świetną alternatywą dla tych ,którzy lubią "mięsko", ale wędliny "sklepowe" już im się znudziły. Po prostu coś nowego, coś innego.

SKŁADNIKI:

  • ok. 1,5 kg chudego świeżego boczku
  • 2 białe kiełbasy
  • 15 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 6-8 pomidorów suszonych w oliwie
  • ok. 5- 10 dag sera żółtego np. morskiego
  • przyprawa staropolska pikantna do marynowania mięsa Prymat
  • przyprawy: oregano, pieprz , sól ,
  • oliwa z oliwek

WYKONANIE:

Marynatę wymieszać z oliwą i w niej umieścić boczek , odstawiając do lodówki na całą noc.

Następnego dnia udusić pieczarki z cebulą.

Pokroić białą kełbasę ( bez skórki) w niewielką kostkę, a pomidory w paseczki.

Ser żółty również pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Gdy pieczarki są już uduszone dodać do nich kiełbasę, pomidory a na końcu seri wszystko wymieszać.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz oregano.

Następnie wyjąć boczek z marynaty i nałożyć farsz.

Zwinąć w roladę i związać sznurkiem.

Roladę posypać z wierzchu oregano i pieprzem.

Piec w piekarniku na brytfannie w 200 st. ok. 1,5 godziny.

Szurek zdjąć dopiero gdy rolada będzie zimna.

SMACZNEGO :))

piątek, 29 kwietnia 2011, omega369

Polecane wpisy

Komentarze
2011/04/29 21:43:14
Smacznie wygląda :)