Blog > Komentarze do wpisu

Wielkanocne zwierzątka

Czasem pomimo tradycji szukamy czegoś nowego. I tak może być właśnie z moimi zwierzątkami. Bo kto powiedział,że do świątecznego żurku musi być jajko i biała kiełbasa,lub do czerwonego barszczu jajko. Owszem może być, ale mogą być również paluszki krucho-drożdżowe w formie zwierzątek.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • szklanka śmietany ( ja dałam 18 %)
  • 2 łyżki mleka
  • 1 kostka margaryny
  • 5 żółtek
  • sól do smaku + np. kminek mielony ,papryka słodka lub kto co lubi

WYKONANIE:

Makę posiekać razem z margaryną i żółtkami.

Mleko + śmietanę delikatnie podgrzać i w tym dobrze rozetrzeć drożdże.

Odstawić do lekkiego wyrośnięcia.

Gdy drożdże wyrosną dodać do mąki.

Dodać sól i przyprawy i zagnieść ciasto.

Gdy ciasto jest zagniecione i elastyczne  wałkować po trochu na grubosć ok. 0,5 cm i wykrawać foremkami figurki.

Można również z tego ciasta piec paluchy.

Kłaść na blasze wyłożonej papierem ( w odstępach gdyż rosną podczas pieczenia ) i smarować białkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Nie zapominać o smarowaniu białkiem gdyż wychodzą matowe i mniej ładne.

Piec na złoty kolor w dobrze nagrzanym piekarniku.

SMACZNEGO:))

Z tej ilości składników wychodzą takie trzy pojemniki.

sobota, 16 kwietnia 2011, omega369

Polecane wpisy

Komentarze
ugotujmy
2011/04/16 20:27:54
fajne te króliczki :-)
-
akaczucha
2011/04/16 21:31:22
Myslę sobię, że to swietny pomysł:)
-
2011/04/17 10:37:18
Świetny pomysł :) Jestem jak najbardziej za urozmaicaniem dań Świątecznych :) Słodkie zwierzaczki :)
-
mopswkuchni
2011/04/17 19:43:54
W tym tygodniu mam zamiar użyć wielkanocnych foremek. Ten przepis jest bardzo interesujący :)