Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto czarna kawa

 

Nie ma to jak nałóg kawowy, wszędzie chcę upchnąć kawę.

Ale chyba nie było tak źle z tym "upychaniem" skoro dzieci chętnie jadły to ciasto.

SKŁADNIKI na ciasto : ( na dużą blachę)

  • 8 jaj
  • 8 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki zmielonej kawy Tchibo Arabica
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 małe paczki okrągłych biszkoptów
  • słoik powideł śliwkowych 

WYKONANIE:

Białka ubić ze szczyptą soli na pianę.

Dodawać po jednym żółtku i ubijać dalej.

Gdy masa ubita dodać wymieszaną mąkę z kawą, kakaem i proszkem do pieczenia.

Połowę biszoptów posmarować powidłami i składać razem z drugą częścią ( tą nie posmarowaną).

Brytfannę wyłożyć papierem i układać w odstępach biszkopty.

Zalać gotową masą biszkoptową ( z kawą).

Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 st. do suchego patyczka.

Gdy ciasto się piecze robimy masę.

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 2 budynie czekoladowe
  • 0,5 litra mleka
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka dobrze zmielonej kawy Tchibo Arabica
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • płatki migdałowe

WYKONANIE:

Część mleka zagotować rozpuszczając w nim masło.

Resztę składników rozmieszać w pozostałej części mleka i ugotować budyń.

Ciepły budyń wylewamy na upieczony i lekko przestudzony budyń.

Odczekać do wystygnięcia i posypać platkami migdałowymi.

 

     SMACZNEGO:))

 

czwartek, 05 maja 2011, omega369

Polecane wpisy

Komentarze
2011/05/05 14:41:09
Wymarzone ciacho dla miłośników kawy, czyli dla mnie;-)
-
justmydelicious
2011/05/05 19:59:51
to ciasto zapowiada się genialnie! a skoro o kawie mowa, to jutro zapraszam do siebie na kawowy konkurs :)
-
trzcinowisko
2011/05/05 21:13:12
Mniam!
-
russkaya
2011/05/06 09:16:28
Mmm wygląda pysznie! :)