Blog > Komentarze do wpisu

Fasolka szparagowa na zimę

Już czas nawyższy zacząć robić przetwory na zimę. Wprawdzie półki w sklepach uginają się od tego typu wyrobów , ale ja jestem z "gatunku",że co własny wyrób to własny.

SKŁADNIKI:

  • 2 kg fasolki szparagowej (obojętne żółta czy zielona)
  • 1 kg papryki
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg pomidorów
  • pęczek pietruszki zielonej( pokrojony)
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 szklanka oliwy
  • ziele angielskie ,liść laurowy ( ilość wg. uznania = u mnie ok 15-20 ziaren ziela zgniecionych i 5-6 liśći drobno rozdrobnionych)
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki cukru

 

WYKONANIE:

Fasolkę obgotować na pół miękko czyli al dente.

Cebulę pokroić na pół talarki i zeszklić na oliwie.

Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a paprykę i pomidory pokroić w kostkę i dodać do cebuli i dusić chwilę.

Gdy warzywa są prawie miękkie dodać fasolkę i resztę składników.Gotować jeszcze chwilę.

Gorące wkładać do słoików i pasteryzować przez ok. 15 minut.

 

poniedziałek, 25 lipca 2011, omega369

Polecane wpisy