środa, 02 marca 2011

Jako ,że jutro tłusty czwartek więc wypada upiec pączki. Polskie tradycyjne już były tutaj,więc dzisiaj pomysł na amerykańskie donaty, czyli pączki z dziurką. Pomysł tak dla porównania smaków. Ale chyba jednak co polskie to polskie więc jeśli ktoś skorzysta z tego przepisu ten sam oceni ,że donaty jednak " wymiękają" do polskich pączków.

Przepis z ulubionej książki o muffinach z lekką modyfikacją własną.

Składniki:

  • 500 dag mąki ( typ 550)
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 300 ml letniego mleka
  • 40 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • tłuszcz do smażenia = smalec
  • krem do tortów dr. Oetker o smaku toffi
  • rodzynki

WYKONANIE:

Mąkę zmieszać z 2 łyżkami kakao, solą i drożdżami.

Zagnieść z mlekiem ,masłem i jajkiem.

Ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 1,5 cm. i wyciąć szklanką duże krążki z dziurką w środku.

Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok.15 minut.

Tłuszcz mocno rozgrzać i smażyć w nim donaty.

Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Rodzynki zamoczyć na chwilę we wrzątku (aby napęczniały i dla pozbycia się nadmiaru siarki).

Krem przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i połączyć z rodzynkami.

Donaty udekorować kremem i posypać cukrem pudrem z kakao.

SMACZNEGO:))

 

poniedziałek, 28 lutego 2011

Faworki czyli chrust, a może odwrotnie.Tak naprawdę to nie wiem, która nazwa jest fachowa, a która jest może "regionalizmem", ale to i tak nie ma znaczenia. Robimy je przeważnie w okresie karnawału. Właśnie wtedy gdy wiele osób zaklina wagę, żeby móc się zmieścić w karnawałowy strój , lub zaczyna się odchudzać bo czuje pierwsze powiewy wiosny. Więc pytam się po co to wszysto ? skoro one są takie kaloryczne. Oczywiście dla tradycji, bo z faworkami to jak z pączkami w tłusty czwartek nie zjedzone nie zaliczone.

SKŁADNIKI:

 

  • 30 dag mąki pszennej
  • 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia = smalec

 

WYKONANIE:

Mąkę przesiać do miski.

Dodać śmietanę , szczyptę soli , żółtka i jedno jajko.

Wyrabiać ciasto i w trakcie wyrabiania dodać łyżkę spirytusu.

Gdy ciasto mamy już wyrobione należy je dobrze wybić wałkiem do ciasta przez ok. 15-20 minut.

Następnie odstawić ciasto aby "odpoczęło" na ok. 0,5 - 1 godziny.

Po tym czasie ciasto wałkować porcjami .

Ciasto musi być bardzo cienkie.

Następnie kroimy na niewielkie paski z przecięciem w środku, przez które przekładamy jedną część ciasta tworząc faworki.

Smażymy w bardzo gorącym tłuszczu i najlepiej żeby był to smalec.

Odsączamy  z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem np.z cynamonem dla ciekawszego smaku.

SMACZNEGO:))

sobota, 19 lutego 2011

Każdy rolnik orze jak może, a każdy kto gotuje robi to według swojego doboru składników i według swojego smaku. Skąd takie " głębokie" przemyślenia ? Otóż oglądam czasami program UGOTOWANI. I dochodzę do wniosku,że ilu ludzi tyle pojęć o smaku , wyglądzie potraw, o przepisie A I TAK NIE MOŻNA WSZYSTKIM DOGODZIĆ. Dlatego mam często problem z tym czy zamieszczać czy nie zamieszczać dany przepis bo jest prosty , banalny w swej końcowej wymowie i takie tam przemyślenia. Ale co mi tam w końcu to mój blog. Koniec tego marudzenia i czas na pulpety bo ludziska głodne.

Ja robię z reguły  większą ilość i ewentualny nadmiar zamrażam ,aby mieć w zanadrzu gotową porcję na kolejny obiad, dlatego podane ilości sa takie jak dla pułku wojska.

SKŁADNIKI:

  • ok. 1,2 mięsa wieprzowego np.karkówki
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • kilka ząbków czosnku
  • trochę kaszy manny ok. garść( lub czerstwa bułka zamoczona w mleku)
  • mąka pszenna
  • śmietana
  • przyprawy typu : sól , pieprz czarny lub gotowa np. do sznycli

WYKONANIE:

Mięso opłukać i zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą i czosnkiem.

Do zmielonej masy dodać jajka, przyprawy i kaszę mannę , a jeżeli ktoś woli bułkę to mieli ją razem z mięsem.

Dodać przyprawy i wyrobić na gładką masę.

W dużym garnku postawić wodę do gotowania pulpetów , ale nie za dużo żeby nie trzeba było odlewać nadmiaru bo będzie uzyta do sosu.

Następnie wytaczać w rękach małe kuleczki , trochę większe od orzecha włoskiego. Bo im mniejsze pulpety tym krócej gotujemy.

Gdy mamy wytoczone kulki , każdą przed wrzuceniem na wrzątek obtaczamy w mące.

Gotujemy ok 20 -30 minut.

Robimy sos.

SKŁADNIKI:

  • przecier pomidorowy
  • mąka pszenna
  • śmietana
  • przyprawy : sól ,pieprz, papryka czerwona ,bazylia świeża ew. suszona w proszku

WYKONANIE:

Do gotujących się pulpetów dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy i zagęszczamy śmietaną z mąką.  Całość zagotowujemy ot i cała filozofia sosu.

Pulpety podajemy według uznania np. z kluskami śląskimi i surówką.

SMACZNEGO:

 

Odebrałam przed wczoraj przesyłkę. Nawet nie wiedziałam co to będzie. Nie miałam też pojęcia czy będzie duża czy mała, więc zarówno pani na poczcie pytając mnie o gabaryty przesyłki jak i ja sama byłyśmy mile zdziwione gdy okazało się ,że to największy format przesyłek listowych.  A  jakież było moje zaskoczenie gdy otwarłam. W środku była torba pełna przypraw różnego rodzaju czyli do wszystkiego  firmy Galeo.

A TERAZ NAJWAŻNIESZE :

Tę miłą przesyłkę dostałam od portalu Przepisy kulinarne , na który zostałam jakiś czas temu zaproszona aby tam umieszczać swoje przepisy jako ekspert kulinarny.

Mam tam swoje konto jako omega369 .

A teraz odsłonięcie ta da!!!!

Niezły wybór do koloru i do smaku.

Dziękuję.

13:24, omega369
Link Komentarze (1) »
niedziela, 13 lutego 2011

Jak to mówią "przez żołądek do serca" więc dla łasucha musi być oczywiście coś słodkiego.

Jest to prosty przepis na efektowny deser, który z pewnością zadowoli słodkie podniebienia, a który nie jest zbyt trudny w przygotowaniu.

SKŁADNIKI:

  • 6 jaj
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1 galaretka truskawkowa
  • ok 0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone)
  • 1 duży serek  waniliowy Danio
  • 1 słoik powideł  śliwkowych

WYKONANIE:

Jeśli mamy zamrożone truskawki musimy je rozmrozić.

Oddzielić białka od żółtek i ubić białka na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania białek dodawać po łyżce cukru i dalej ubijać.

Gdy piana ubita na sztywno dodawać po żółtku i dalej ubijać.

Natępnie delikatnie wmieszać przesianą mąkę i wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Do tortownicy dokładnie wysmarowanej tłuszczem, wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 st. do suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie do ostygnięcia.

W tym czasie gdy ciasto nam się piecze robimy galaretki.

Dwie galaretki wiśniowe rozpuszczamy w ok. 0,5 litra wody i robimy wg. przepisu pozostawiając aż będzie lekko tężeć.

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy tylko w szklance wody.

Gdy ciasto już wystygło kroimy go na trzy koła.

Przygotowujemy sobie ponownie obręcz tortownicy, gdyż w niej będziemy formować nasz torcik.

Pierwsze koło smarujemy powidłami śliwkowymi.

Kładziemy drugi krążek ciasta.

Następnie robimy piankę z galaretek wiśniowych i serka Danio.

Do tężejących galaretek wiśniowych dodajemy serek i miksujemy, a następnie wykładamy na drugi krążek ciasta.

Przykrywamy ostatnim krążkiem i wkładamy na ok. 0,5 godz. do lodówki żeby stężało.

Miksujemy truskawki i do nich dodajemy lekko stężałą galaretkę truskawkową.

Gotowy mus wylewamy na wierzch tortu.

Pozostwić w lodówce do całkowitego stężenia.

Dekorujemy lub nie i gotowe.

czwartek, 10 lutego 2011

Odnoszę wrażenie, że my polacy ryby jemy przeważnie w piątek. Dlatego też postanowiłam nazwać swoją zapiekankę właśnie "Piątek" ponieważ jest z dodatkiem ryby. Jest to dobry sposób na rybę w innej wersji niż panierowana i usmażona, a przy okazji mamy cały obiad w jednym naczyniu.

Zapiekanki mają to do siebie ,że gorzej wyglądają aniżeli smakują więc "sorki" za zdjęcia, ale smakowała naprawdę wyśmienicie nawet na zimno gdy zostało troszkę.

SKŁADNIKI na 4 -5 osób:

  • pół opakowania makaronu np. kokardki
  • 1 paczka warzyw mrożonych na patelnię wg. uznania lub świeże( u mnie mieszanka z brokułami)
  • 4-5 filetów ryby mrożonej np. mintaj
  • 1 zupka gorący kubek Knorr o smaku serowym
  • 1 zupka gorący kubek Knorr o smaku cebulki
  • przyprawa do ryb Prymat
  • 4-5 łyżek kwaśnej śmietany 18 %
  • ser żółty, ale nie koniecznie

WYKONANIE:

Makaron ugotować w  wodzie z odrobiną oleju al dente czyli na pół miękko.

Warzywa "na patelnię" podsmażyć na patelni również na pół miękko.

Rybę umyć i opruszyć przyprawą do ryb z obu stron.

Naczynie żaroodporne wysmarować dobrze masłem po to,aby potrawa się zbytnio nie przyrumieniła.

Następnie wyłożyć jedną część makaronu, a na to wyłożyć warzywa i rybę.

Przykryć drugą częścią makaronu.

Z kwaśnej śmietany i obu zupek zrobić sos, którym następnie polać zapiekankę.

Jeśli sos jest zbyt gęsty bo zupki pęcznieją dodać trochę wody.

Jeżeli ktoś ma ochotę i nie liczy kalorii może posypać wierzch zapiekanki ulubionym serem i zapiekać ok 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.

Według mnie nie ma potrzby używać dodatkowych ilości soli lub przypraw niż ta, która była użyta do opruszenia ryby, a sól zawarta w zupkach.

 

sobota, 29 stycznia 2011

Jako,że karnawał w pełni tak więc mamy trochę inne upodobania"słodyczowe".

Dobrym tego przykładem mogą być pączki. Wprawdzie to jeszcze nie tłusty czwartek , ale co szkodzi poszaleć na tłusto w karnawale.

Wprawdzie chyba każdy kraj ma swoje pączki różnie nazywane, ale te nasze polskie najbardziej mi smakują.

Dlatego dzisiaj tradycyjne polskie pączki smażone na smalcu, gdyż takie są najlepsze.

 

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki
  • 15 dag cukru
  • 7 żółtek
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 10 dag drożdży
  • 0,5 litra mleka
  • 10 dag masła
  • kieliszek spirytusu
  • kilka kropli olejku spożywczego cytrynowego
  • marmolada ( najlepsza różana)
  • smalec

WYKONANIE:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 20 dag mąki i ok. szklanką letniego mleka, tak aby powstał rozczyn jak gęsta śmietana.

Żółtka i jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę (gęsty kogel mogel)

Mąkę przesiać do naczynia.

Dodać do niej żółtka,wyrośnięty rozczyn,resztę mleka, cukier waniliowy,spirytus,szczyptę soli i olejek cytrynowy.Można zamiast olejku zetrzeć skórkę z cytryny ( to dla tych, którzy nie boją się konserwantów zawartych w skórce). Nie zapomnieć o kieliszku spirytusu, bo dzięki niemu pączki się nie przypalają (chyba,że się o nich zapomni), a tłuszcz nie pryska.

Wyrabiać ciasto.

Kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki wlać roztopione i ostudzone masło i całość wyrobić.

Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie formować niewielkie placuszki, nakładać marmoladę ( najlepsza jest różana, ale mało osiągalna) i robić kulki.

Z tej ilości ciasta wychodzi ok. 60-65 niewielkich kulek, które potem stają się dość sporymi pączkami.

Poczekać aż pączki ponownie wyrosną i dopiero piec.

Piec w dobrze nagrzanym smalcu w niezbyt dużej ilości po to, aby pączek miał tzw. obrączkę, która jest kwintesencją udanego pączka.

Przyozdobić według uznania.


środa, 12 stycznia 2011

Gdy jest się zdeklarowanym maniakiem kawy to czasami może wpaść do głowy pomysł, aby i ciasto smakowało kawą i to po trzykroć.

Tak własnie po trzykroć bo dosłownie w każdej części ciasta czuć nutę kawy.

Dla mnie w tym wydaniu jest wyśmienite i mogę z ręką na sercu powiedzieć, że wygląda dostojnie i może konkurować do miana jaśnie pana "tortu".

Jest to ciasto z gatunku pracochłonnych, warstwowych, ale ja lubię takie wyzwania i lubię takie cukiernicze "łamańce".

Najpierw może napiszę składanie ciasta, a dopiero potem składniki i wykonanie.

ciasto ciemne - połowa masy - krążki z ciasta kokosowego + galaretka+ ananas- druga część masy -ciasto kokosowe + brzoskwinie + galaretka

SKŁADNIKI NA CIASTO CIEMNE:

 

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta proszku do pieczenia

 

WYKONANIE:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania białek dodawać po jednej łyżce cukru i dalej ubijać.

Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać.

Gdy wszystko ubite wmieszać delikatnie przesianą mąkę ,uprzednio połączoną z kawą, kakaem i szczyptą proszku do pieczenia.

Blachę wyłożyć papierem.

Wyłożyć ciasto na blachę i piec w średnio nagrzanym piekarniku do suchego patyczka.

Po upieczeniu zostawić do wystudzenia.

SKŁADNIKI NA CIASTO KOKOSOWE:

 

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki kawy mielonej i 1 łyżeczka rozpuszczalnej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka  kopiata mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

WYKONANIE:

Ubić pianę z białek.

Dalej ubijać dodając cukier.

Następnie delikatnie wmieszać kokos,obie mąki ,kawy i proszek do pieczenia.

Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.

Składniki na masę :

  • 5 żółtek
  • 1/2 litra mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki bardzo drobno zmielonej kawy
  • 1 kostka masła
  • trochę spirytusu

Wykonanie:

Z mleka, cukru, żółtek, mąki i kawy ugotować budyń.

Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń, a także trochę spirytusu dla wyostrzenia smaku.

Utrzeć na puszystą masę.

Dodatki:

2 galaretki czerwone

2 galaretki pomarańczowe

1 puszka brzoskwiń

1 puszka ananasów

WYKONANIE:

Na dno brytfanki ułożyć ciemny biszkopt posmarować go połową masy.

W cieście kokosowym wyciąć szklanką kółka.

Następnie na masie położyć kółka, a wokół nich ułożyć ananasy i zalać czerwoną galaretką.

Na to nałożyć drugą część masy i ciasto kokosowe.

Dziury wypełnić brzoskwiniami i zalać pomarańczową galaretką.

Brzmi skomlikowanie , ale jest wykonalne i pyszne.

SMACZNEGO:)))


niedziela, 09 stycznia 2011

Zawsze w lodówce mam jedno duże opakowanie serka Danio.

Przecież nigdy nie wiadomo kiedy nadejdzie głód , a zwłaszcza słodkości.

Ale na taką chwilę mam sprawdzony sposób.

Sernik na zimno na biszkopcie z owocami. I już wszystko wiadomo czym zajeść słodyczowego głoda.

SKŁADNIKI:

 

  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • puszka brzoskwiń lub inne owoce np.sezonowe
  • 2 galaretki
  • 1 duże opakowanie serka waniliowego Danio
WYKONANIE:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Dodawać po troszku cukier i dalej ubijać.
Gdy ubite na sztywno dodawać po jednym żółtku dalej ubijając.
Na koniec delikatnie wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Upiec w średnio nagrzanym piekarniku do suchego patyczka.
Galaretki rozpuścić i zostawić w chłodnym miejscu do lekkiego stężenia.
Brzoskwinie pokroić na plasterki.
Następnie serek zmiksować razem  z lekko stężałymi galaretkami.
Na biszkopt wyłożyć połowę serka , ułożyć plastry brzoskwiń i zakryć drugą częścią serka.
Wstawić do lodówki aby masa dokładnie stężała.
SMACZNEGO:))

 

piątek, 07 stycznia 2011

Dawno nie wpisywałam żadnego przepisu, ale klimat ogólny temu nie sprzyjał,więc może jakieś świąteczne zaległości, które mogą się nieźle sprawdzić w karnawale.

Jest to przepis na szybki placek miodowo-orzechowy, który nadaje się na krajankę taką nawet na jeden kęs więc dobry na party.

SKŁADNIKI:

 

  • 50 dag mąki pszennej
  • 20 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki miodu
  • 15 dag cukru
  • powidła śliwkowe
WYKONANIE:
Z wszystkich składników zagnieść szybko ciasto tak jak kruche.

Podzielić ciasto na dwie części.

Jedną część upiec oddzielnie.

Na drugą położyć masę i upiec.
MASA:
  • 30 dag pokrojonych orzechów
  • 2 łyżki miodu
  • 15 dag margaryny
  • 1 łyżka cukru
Wszystkie składniki zagotować i ciepłe wyłożyć na drugi placek i upiec.
Gdy oba placki są upieczone "czysty" posmarować powidłami i na to położyć placek z masą.
SMACZNEGO:)))

Ja użyłam teraz akurat orzechów laskowych, ale włoskie są równie pyszne i wskazane do tego przepisu.

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8