czwartek, 07 października 2010

Zastanawiałam się czy zamieścić ten wpis o mojej pizzy. Wielu znawców kuchni włoskiej i samej pizzy stwierdzi zapewne, że ten przepis to jakaś kulinarna bzdura.

Ale ja tak wcale nie uważam i zamieszczam go po to, gdyż jest szybki w swej prostocie, a pizza wychodzi znakomita i jest własna, domowa.

Robi się ją bardzo szybko, a ja robię ją wręcz "na oko". Dlatego też tylko dla potrzeb tego przepisu podaję wagowe składniki chociaż sama wagi nie używam gdy je odmierzam.

SKŁADNIKI:

  • 30-40 dag mąki
  • 1 jajko
  • ok.3 dag drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy typu (  papryka słodka , curry, oregano )
  • szczypta soli
  • farsz według upodobań
  • żółty ser

Z tych składników wychodzi dość duża blacha taka jak na ciasto.

 

WYKONANIE:

Mąkę dać do miski, do niej wbić jajko.

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do mąki.

Dodać również przyprawy: paprykę i curry,a także sól.

Przyprawy po to daję do ciasta aby miało już swój smak i aromat.

Zagnieść ciasto.

Pod koniec zagniatania dodać oliwę.

Jeśli mamy zbyt klejące ciasto w trakcie ugniatania można dodać trochę mąki, a jeśli zbyt twarde wody.

Tak wygląda ciasto po ugnieceniu.

Blachę wysmarować oliwą i ułożyć w niej ciasto.

Nie czekać aż ciasto wyrośnie tylko od razu nakładać farsz.

Nałożyć farsz taki na jaki mamy ochotę.

U mnie była akurat papryka czerwona, oliwki czarne i wędlina.

Na wierzch nałożyć żółty ser i posypać oregano.

Piec w piekarniku nagrzanym ok. 190-200 stopni przez ok. 20-25 minut.

Polać ketchupem chociaż jeśli ktoś woli może ciasto posmarować sosem pomidorowym przed nałożeniem farszu.

SMACZNEGO:))


środa, 06 października 2010

Jako,że sezon na delektowanie się papryką w pełni tak więc postanowiłam zaserwować rodzince na obiad paprykę faszerowaną. Można się nią delektować zarówno na ciepło jak i na zimno jest również doskonała.

SKŁADNIKI:

  • ok. 7 papryk
  • szklanka kaszki kuskus
  • 1 kostka rosołowa np.drobiowa winiary
  • 15 dag wędliny (np.drobiowa)
  • 1 op sera feta
  • mały słoiczek oliwek np.czarnych
  • pęczek świeżej mięty
  • ser żółty

 

WYKONANIE:

Papryki przeciąć na pół i usunąć pestki,ale zostawić szypułki (dla ozdoby).

Kostkę rosołową rozpuścić w szklance wrzątku, a następnie zalać nią kaszkę kuskus i zostawić pod przykryciem na ok. 5 minut.

W tym czasie w drugiej misce rozgnieść widelcem fetę.

Dodać do niej pokrojoną w drobną kosteczkę wędlinę,posiekaną miętę i pokrojone na drobno oliwki.

Dodać kaszę i wymieszać, lekko popieprzyć, ale nie koniecznie.

Farsz nakładać do papryk.

Na wierzch dać trochę żółtego sera.

Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 25-30 minut.

 

SMACZNEGO:))

 

Tak wyglądał farsz przed nałożeniem.

Oto przygotowane papryki tuż przed pieczeniem.

A tak po upieczeniu.

Ten żółty ser na wierzchu to po to żeby farsz się zbytnio nie spiekł, ale również i dla smaku.

 

niedziela, 03 października 2010

Jako, że pora na brokuła, a wiele warzyw kończy swój byt "prosto z krzaka" tak więc wzięła mnie ochota na rzeczonego brokuła w sałatce.

Przepis to moja "twórczość ludowa" z gatunku "co się na winie".

Ale mimo to myślę, że całkiem smaczna i godna polecenia w oryginale jak i do dowolnej modyfikacji.

Nadaje się zarówno do samodzielnego spożycia jak i z dodatkami typu wędlina lub ciepłe mięsko.

SKŁADNIKI na ok. 4-6 osób :

  • 2 papryki ( żółta i czerwona )
  • 3 pomidory
  • 1 mały brokuł
  • czarne oliwki
  • 4-5 jaj
  • makaron kokardki
  •  
  • SKŁADNIKI NA SOS:
  • majonez kielecki
  • jogurt naturalny ZOTT mały kubek
  • czosnek
  • bazylia
  • sól , pieprz

 

WYKONANIE:

Makaron kokardki ugotować w wodzie z odrobiną oleju al dente.Przelać zimną wodą i ostudzić.

Jajka ugotować na twardo.

Brokuł gotować ok. 3 minuty i ostudzić.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę.

Paprykę również pokroić w kostkę.

Ugotowane jajka też pokroić w kostkę,a oliwki przeciąć na pół.

Do miski dać makaron, paprykę,pomidory, oliwki, jajka i brokuły.

Delikatnie wymieszać i polać sosem.

Wykonanie sosu:

Majonez i jogurt wymieszać razem.

Dodać zmiażdżony ząbek czosnku.

Kilka listków świeżej bazylii drobno posiekać i dodać do sosu.

Przyprawić solą i pieprzem.

Polać sałatkę i jeszcze raz delikatnie wymieszać.

 

SMACZNEGO:)

Sałatka tuż przed wymieszaniem z sosem.

I po wymieszaniu.

sobota, 02 października 2010

Już od pewnego czasu "chodził" za mną smak tej kokosowo-maślanej kruszonki.

Tak więc dzisiaj kolejne szybkie ciasto z jabłkami  o zmysłowym smaku.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 20 dag tłuszczu (pół na pół masło i margaryna)
  • 20 dag cukru
  • 25 dag mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • jabłka (mogą być gruszki lub brzoskwinie)
  • SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 10 dag kokosu

 

WYKONANIE:

Tłuszcz, cukier i żółtka utrzeć razem na puszystą masę.

Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta.

Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto rozłożyć w brytfance, a na nim jabłka pokrojone w ćwiartki.

Ze składników na kruszonkę zagnieść masę.

Posypać kruszonką i piec w piekarniku  w ok. 180 stopniach przez ok. 40-50 minut do suchego patyczka.

Jeśli kruszonka się zbytnio przypieka położyć na wierzch papier i dalej piec.

 

Smacznego:))



niedziela, 26 września 2010

Dlaczego muffinki nazywają się Muflonki, bo tak właśnie mój mąż mówi na każde muffinki,które piekę.Więc ten przepis nazwałam tak, aby muffinki były w końcu muflonkami.

Jest to wersja orzechowo-kakaowych muffinek o puszystej konsystencji z dodatkiem kremu.

SKŁADNIKI na 12 muffinek;

  • 25 dag mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jogurt naturalny(zott 180 ml)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 10 dag orzechów mielonych(np.laskowych)
  • szczypta soli
  • 1 lub 2 łyżeczki kakao
  • kawałki czekolady

WYKONANIE:

Produkty sypkie czyli:mąka pszenna i ziemniaczana,sól, proszek do pieczenia,kakao, zmielone orzechy umieszczamy w jednej misce i mieszamy.

W drugiej misce rozbełtać oba jajka i dodać do nich olej i jogurt naturalny.

Połączyć składniki sypkie z mokrymi.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.

Napełnić ciastem do 3/4 wysokości.

Na wierzch nakładać po kilka kawałków czekolady.

Piec w piekarniku nagrzanym do ok.200 stopni przez ok. 25 minut do suchego patyczka.

MASA NA MUFLONOWE ROGI:

125 g serka mascarpone

2 łyżki cukru  pudru

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w odrobinie wody

50 g orzechów mielonych


Serek utrzeć z cukrem.

Dodać rozpuszczoną kawę i orzechy, utrzeć.

Masę nakładać do szprycy i dekorować.

Z tej ilości masy nie tylko udekorujemy muffinki,ale jeszcze zostanie nam masy.Można więc przełożyć podłużne biszkopty i mamy małą porcję tiramisu.

 

SMACZNEGO:))

Muffinek tuż po wyjęciu z piekarnika z widocznymi czekoladowymi kleksami.

A tutaj muffinki tuż po dorobieniu kremowych rogów.

I w przekroju.

 

niedziela, 19 września 2010

Dzisiejsza sałatka jest propozycją zarówno na kolację jak i na "przyjątko".

Nie każdy wprawdzie lubi smak i zapach kalafiora, ale czego nie robi się dla zdrowia, a kalafior to przecież żródło antynowotworowych składników.

SKŁADNIKI:

  • 1 mały kalafior
  • 3 pomidory
  • 1 papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 pierś z kurczaka
  • majonez kielecki
  • ketchup pikantny Tortex
  • przyprawa kebab-gyros firmy Prymat
  • sól
  • oliwa z oliwek

 

WYKONANIE:

Pierś z kurczaka umyć i pokroić w małą kostkę.

Doprawić mocno przyprawą i usmażyć na oliwie z oliwek.

Kalafior  podzielony na małe różyczki ugotować al dente tak by się nie rozpadał.

Po ugotowaniu przelać zimną wodą.

Następnie pokroić w niewielką kostkę paprykę i pomidory.

Odcedzić z zalewy fasolę.

Wszystko razem połączyć, ale kalafior dać na końcu.

Polać sosem przyrządzonym z majonezu, ketchupu, przyprawy kebab-gyros i soli.

Lekko wymieszać.

 

SMACZNEGO:)


 

sobota, 18 września 2010

A oto moja propozycja na muffinki z bakaliami w roli głównej. Są bardzo mięciutkie wręcz rozpływające się w ustach. Po prostu tropikalna pycha.

SKŁADNIKI NA 12 MUFFINEK:

30 DAG MĄKI PSZENNEJ

25 DAG MIESZANKI  BAKALIOWEJ HAWAJSKIEJ FIRMY KRESTO

12,5 DAG ROZTOPIONEGO I  OSTUDZONEGO MASŁA

1/2 SZKLANKI CUKRU

3/4 SZKLANKI MLEKA

3 JAJA

1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

1 ŁYŻECZKA SODY


WYKONANIE:

Składniki suche typu: mąka, proszek do pieczenia, soda, mieszanka bakaliowa wymieszać w jednej misce.

W drugiej rozbełtać całe jajka dodać mleko i ostudzone roztopione masło. Wszystko szybko wymieszać.

Połączyć zawartości obu misek szybko mieszając.

Jeśli zbyt suche można dodać odrobinę mleka.

Gotowe wkładać do formy wyłożonej papilotkami.

Na wierzch nakładać kokosową czapeczkę.

SKŁADNIKI NA KOKOSOWĄ CZAPECZKĘ:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag kokosu
  • 2 łyżki mąki pszennej

 

WYKONANIE:

Białka ubić na sztywną pianę.

Dodać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać.

Następnie wmieszać w pianę kokos wymieszany z mąką.

Układać łyżką na wierzchu muffinek.

Całość piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do suchego patyczka ok 30 minut.

 

SMACZNEGO:)


tak wyglądała sucha mieszanka hawajska

 

 

A tak babeczki tuż po upieczeniu.

 

Salceson to nic innego jak szybkie ciasto z jabłkami.
piątek, 17 września 2010
Smaczna "swojska" kapusta doskonała zarówno na surowo jak i gotowana.
Tę kapustę polecam jako smaczny dodatek do drugiego dania,ale nie tylko.