serniki

wtorek, 26 lipca 2011

Przed świętami Wielkanocnymi dostałam przepis na sernik.

Wypróbowałam i już , już miałam go zamieścić na blogu gdy sie okazało ,że zdjęcia wyszły beznadziejnie , a sernik niestety zniknął.

Tak więc gdy ostatnio nadarzyła się okazja ponownego upieczenia zrobiłam znów zdjęcia i teraz prezentuję sernik.Wprawdzie trochę "podrasowałam" przepis , ale nie byłabym sobą nie dodając swoich "trzech groszy".Ja robię ten sernik na dużej blaszce ,dlatego też sam ser nie jest zbyt wysoki,ale myślę że nie jest to zbyt wielka wada.

SKŁADNIKI:

  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 12 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • gęsta śmietana tyle ile zabierze ciasto 

 

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg sera 
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1/2 litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • bakalie
  • 5 żółtek
  • brzoskwinie
  • parę kropli ulubionego olejku do ciast

Składniki na "pierzynkę":

  • 7 białek ,które zostały 
  • 7 łyżek cukru
  • 10 dag kokosu

 

WYKONANIE:

Ciasto zagnieść ze wszystkich składników tak jak kruche.

Ser zemleć,ale ja ostatnio kupiłam ser we wiaderku i sernik wyszedł naprawdę super.

Cukier rozpuścić w mleku i jeżeli weźmiemy ser wiaderkowy ,to wtedy dać o pół szklanki mniej mleka. Dodać resztę składników i zmiksować.

Ciasto wylepić na blaszce i nakłuć widelcem.

Na ciasto wylać ser.

Piec ok. 45 minut w mocno nagrzanym piekarniku.

W trakcie pieczenia przygotować sobie pierzynkę z białek czyli:

Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i dalej ubijać ,a na końcu wmieszać kokos.

Gdy sernik jest już podpieczony po 45 minutach wyjąć, ułożyć na nim pokrojone w plastry brzoskwinie , wyłożyć pianę i zapiec przez kolejne 15 minut. Studzić uchylając drzwi piekarnika i nie wyjmując od razu to wtedy nie upadnie.

Smacznego:)


niedziela, 09 stycznia 2011

Zawsze w lodówce mam jedno duże opakowanie serka Danio.

Przecież nigdy nie wiadomo kiedy nadejdzie głód , a zwłaszcza słodkości.

Ale na taką chwilę mam sprawdzony sposób.

Sernik na zimno na biszkopcie z owocami. I już wszystko wiadomo czym zajeść słodyczowego głoda.

SKŁADNIKI:

 

  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • puszka brzoskwiń lub inne owoce np.sezonowe
  • 2 galaretki
  • 1 duże opakowanie serka waniliowego Danio
WYKONANIE:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Dodawać po troszku cukier i dalej ubijać.
Gdy ubite na sztywno dodawać po jednym żółtku dalej ubijając.
Na koniec delikatnie wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Upiec w średnio nagrzanym piekarniku do suchego patyczka.
Galaretki rozpuścić i zostawić w chłodnym miejscu do lekkiego stężenia.
Brzoskwinie pokroić na plasterki.
Następnie serek zmiksować razem  z lekko stężałymi galaretkami.
Na biszkopt wyłożyć połowę serka , ułożyć plastry brzoskwiń i zakryć drugą częścią serka.
Wstawić do lodówki aby masa dokładnie stężała.
SMACZNEGO:))

 

czwartek, 26 sierpnia 2010
Pomysł na niecodzienny tort urodzinowy z borówkami w roli głównej.