biszkopt

piątek, 06 maja 2011

I kolejne ciasto z nutą kawy. Lekko kwaskowe , a zarazem słodkawe i rozpływające się w ustach. Po prostu mniam.

 

SKŁADNIKI na ciasto( na średnią blaszkę):

  • 6 jajek
  • 18 dag cukru
  • 21 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zmielonej kawy Tchibo Arabica
  • 6 łyżek oleju

WYKONANIE:

Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę.

Dodać olej , a następnie mąkę wymieszaną z kawą i proszkiem do pieczenia.

Wymieszać.

Wylać na brytfankę wyłożoną papierm i upiec  do suchego patyczka w ok. 160-170 st.

Po upieczeniu ostudzić ciasto i przekroić na dwa placki.

SKŁADNIKI na masę:

  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Tchibo Arabica
  • 7 łyżeczek cukru
  • 1/2 l gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 puszka ananasa
  • 1 słoik powideł śliwkowych

Wykonanie:

Kawę i kakao rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody.

W tym rozpuścić żelatynę i ostudzić.

Śmietanę ubić.

Pod koniec ubijania dodać cukier.

2 łyżki ubitej śmietany zmiksować z zimną żelatyną, a następnie połączyć z resztą masy śmietanowej.

 

Gdy masa jest gotowa jeden blat ciasta posmarować powidłami i przykryć drugim.

Na to wyłożyć masę i udekorować ananasem.

 

SMACZNEGO:))


 


 



czwartek, 05 maja 2011

 

Nie ma to jak nałóg kawowy, wszędzie chcę upchnąć kawę.

Ale chyba nie było tak źle z tym "upychaniem" skoro dzieci chętnie jadły to ciasto.

SKŁADNIKI na ciasto : ( na dużą blachę)

  • 8 jaj
  • 8 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki zmielonej kawy Tchibo Arabica
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 małe paczki okrągłych biszkoptów
  • słoik powideł śliwkowych 

WYKONANIE:

Białka ubić ze szczyptą soli na pianę.

Dodawać po jednym żółtku i ubijać dalej.

Gdy masa ubita dodać wymieszaną mąkę z kawą, kakaem i proszkem do pieczenia.

Połowę biszoptów posmarować powidłami i składać razem z drugą częścią ( tą nie posmarowaną).

Brytfannę wyłożyć papierem i układać w odstępach biszkopty.

Zalać gotową masą biszkoptową ( z kawą).

Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 st. do suchego patyczka.

Gdy ciasto się piecze robimy masę.

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 2 budynie czekoladowe
  • 0,5 litra mleka
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka dobrze zmielonej kawy Tchibo Arabica
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • płatki migdałowe

WYKONANIE:

Część mleka zagotować rozpuszczając w nim masło.

Resztę składników rozmieszać w pozostałej części mleka i ugotować budyń.

Ciepły budyń wylewamy na upieczony i lekko przestudzony budyń.

Odczekać do wystygnięcia i posypać platkami migdałowymi.

 

     SMACZNEGO:))

 

poniedziałek, 14 marca 2011

Słonko świeci  mocniej , a w powietrzu czuć już z lekka wiosnę. A skoro wiosna to i Święta Wielkanocne. Dlatego czas pomyśleć o słodkościach na święta. Na początek nie chcę myśleć o babach i mazurkach, ale o czymś naprawdę wyjątkowym w smaku i w sam raz na te właśnie święta. Dlaczego? bo te święta jak żadne inne kojarzą nam się z jajkami , a w tym cieście kluczowym składnikiem, który nadaje smak i aromat są jajka. Jednak nie pod zwykłą postacią lecz w formie ajerkoniaku. Przepis pochodzi z jednej z książek siostry Anastazji (183 Nowe przepisy)

SKŁADNIKI na ciasto ( duża blacha)

  • 9 jaj
  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 1.5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą masę.

Dodać cukier , ubijać dalej i dodawać po jednym zółtku.

Gdy masa ubita dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać.

Piec w ok. 170-180 st. do suchego patyczka.

Po ostudzeniu przekroić na dwa placki.

Można ewentualnie upiec dwa oddzielne biszkopty.

MASA:

  • 0,5 litra  słodkiego mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • cukier do smaku
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 10 płatków migdałowych
  • 1,5 kostki masła
  • 1 szklanka ajerkoniaku

WYKONANIE MASY:

Budynie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając cukier i ostudzić.

Masło utrzeć i dodawać do niego po troszce budyń i dalej ucierać.

Gdy oba składniki są dobrze utarte na puszystą masę dodać ajerkoniak i utrzeć.

Podzielić masę na dwie części.

Do jednej dodać kokos, a do drugiej płatki migdałowe i wymieszać.

Posypka:

  • 10 dag kokosu
  • łyżka cukru
  • łyżka masła

Podane składniki zrumienić na patelni na złoty kolor i  gdy ostygnie posypać nią  z wierzchu ciasto. Można dodac kilka kropli olejku waniliowego.

Przełożenie ciasta:

BISZKOPT- MASA Z KOKOSEM-BISZKOPT-MASA Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI - POSYPKA

SMACZNEGO:))


niedziela, 13 lutego 2011

Jak to mówią "przez żołądek do serca" więc dla łasucha musi być oczywiście coś słodkiego.

Jest to prosty przepis na efektowny deser, który z pewnością zadowoli słodkie podniebienia, a który nie jest zbyt trudny w przygotowaniu.

SKŁADNIKI:

  • 6 jaj
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1 galaretka truskawkowa
  • ok 0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone)
  • 1 duży serek  waniliowy Danio
  • 1 słoik powideł  śliwkowych

WYKONANIE:

Jeśli mamy zamrożone truskawki musimy je rozmrozić.

Oddzielić białka od żółtek i ubić białka na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania białek dodawać po łyżce cukru i dalej ubijać.

Gdy piana ubita na sztywno dodawać po żółtku i dalej ubijać.

Natępnie delikatnie wmieszać przesianą mąkę i wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Do tortownicy dokładnie wysmarowanej tłuszczem, wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 st. do suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie do ostygnięcia.

W tym czasie gdy ciasto nam się piecze robimy galaretki.

Dwie galaretki wiśniowe rozpuszczamy w ok. 0,5 litra wody i robimy wg. przepisu pozostawiając aż będzie lekko tężeć.

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy tylko w szklance wody.

Gdy ciasto już wystygło kroimy go na trzy koła.

Przygotowujemy sobie ponownie obręcz tortownicy, gdyż w niej będziemy formować nasz torcik.

Pierwsze koło smarujemy powidłami śliwkowymi.

Kładziemy drugi krążek ciasta.

Następnie robimy piankę z galaretek wiśniowych i serka Danio.

Do tężejących galaretek wiśniowych dodajemy serek i miksujemy, a następnie wykładamy na drugi krążek ciasta.

Przykrywamy ostatnim krążkiem i wkładamy na ok. 0,5 godz. do lodówki żeby stężało.

Miksujemy truskawki i do nich dodajemy lekko stężałą galaretkę truskawkową.

Gotowy mus wylewamy na wierzch tortu.

Pozostwić w lodówce do całkowitego stężenia.

Dekorujemy lub nie i gotowe.

wtorek, 23 listopada 2010

Nie wiem jak inni, ale ja mam mnóstwo przepisów na różnych karteczkach, które czekają aż je kiedyś przepiszę do zeszytu z przepisami.I tak naprawdę to chyba się nie doczekają, ale dzięki temu blogowi w końcu mają szansę na ich wypróbowanie i zapisanie ich w moich elektronicznych zapiskach.

Takim właśnie przepisem nie wiadomo skąd jest ten przepis. Zanotowałam go na pewno dlatego, że czasami gdy mamy nadmiar białek to nie zawsze wiemy co z nich zrobić oprócz bezy.

Jest to pomysł na babkę w dużej formie, ale miałam właśnie okazję wypróbować nową formę silikonową na małe babeczki  i stąd takie rozdrobnienie.

Babeczki są smaczne bardzo miękkie i dość długo zachowują świeżość ( jeśli ma się okazję je dłużej przechować ).

SKŁADNIKI:

  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki maku
  • 1.5 szklanki maki
  •  

WYKONANIE:

Białka ubić na sztywną pianę.

Dodawać po trosze cukier i dalej ubijać.

Następnie olej , mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i krótko mieszać.

Ciasto podzielić na trzy części:

do jednej dodać mak

do drugiej kisiel

do trzeciej kakao, wymieszać każdą część.

Włożyć po kolei do formy i piec w gorącym piekarniku do suchego patyczka.

Po ostudzeniu udekorować według uznania. U mnie na zdjęciach bez dekoracji żeby było widać warstwowość babek.

Dobra rada piec w formie z kominkiem bo jeśli nie ma to zbytnio wyrastają i pękają z wierzchu.

SMACZNEGO:))

Na zdjęciach prezentuję bez przybrania żeby było widać zastosowane warstwy ciasta.


poniedziałek, 01 listopada 2010

Nazwa na to ciasto nie jest mojego autorstwa, a przepis pochodzi z książki "183 nowe przepisy siostry Anastazji".

Podobnie jak siostra Anastazja lubię robić ciasta, które są w sumie łatwe do przygotowania ale czasami zaskakują swoim wyglądem.

I takie właśnie jest to ciasto, które ponadto urzeka wspaniałym smakiem .

Ze względu na swój wykwintny wygląd i smak polecam go zarówno na przyjątka jak i na niedzielny podwieczorek.

Do zrobienia tego ciasta potrzebujemy  dwa biszkopty, jeden jasny drugi ciemny.

Składniki na biszkopt ( duża blaszka)

4 jajka

4 łyżki mąki pszennej

4 łyżki cukru

szczypta proszku do pieczenia

do ciemnego biszkoptu 1 kopiata łyżeczka ciemnego kakao i  o tyle mniej mąki

WYKONANIE biszkoptu:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukru i dalej ubijać.

Gdy piana ubita na sztywno dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać.

Na koniec wmieszać przesianą mąkę ze szczyptą proszku do pieczenia.

Do ciemnego biszkopta razem z mąką wmieszać kakao.

Ciasto umieścić w brytfance wyłożonej papierem.

Piec w ok. 180 stopniach  przez ok 20 minut do suchego patyczka.

UWAGA:

biszkopt jasny po upieczeniu zwinąć w roladę , a następnie po ostudzeniu posmarować powidłami śliwkowymi.

Przełożenie ciasta:

biszkopt ciemny - połowa masy - ułożyć krążki rolady - połowa masy - brzoskwinie - galaretka

DODATKOWE SKŁADNIKI DO CIASTA:

1 puszka brzoskwiń

2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe ( dać mniej wody do rozp. czyli ok 0.5 litra)

powidła śliwkowe


SKŁADNIKI NA MASĘ:

1/2 litra mleka

4 żółtka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

1 kostka masła

1 łyżka mąki pszennej

 

WYKONANIE MASY:

W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, obie mąki, a resztę mleka zagotować dodając cukier i cukier waniliowy.

Następnie dodać roztrzepane żółtka z mąką i ugotować budyń

Masło utrzeć, a następnie ucierając dodawać do niego przestudzony budyń.

Utrzeć na pulchną masę.

Masę podzielić na dwie części.

 

Wykonanie ciasta:

Na dno brytfanki dać ciasto ciemne, a następnie posmarować je  połową masy.

Jasną roladę posmarowaną powidłami pokroić na krążki, które następnie  ułożyć na masie.

Dać drugą połowę masy ,a na nią brzoskwinie pokrojone w plastry.

Zalać tężejącą galaretką.

Wstawić do lodówki aby stężała galaretka i gotowe.

 

SMACZNEGO:))


 

niedziela, 05 września 2010
Pyszne ciasto z owocami w roli głównej.