muffiny słodkie

niedziela, 19 grudnia 2010

Idą święta , idą wielkimi krokami, w głowach kołaczą się świąteczne przepisy ,a ja na przekór temu wszystkiemu znów o muffinach.

Jednak myślę,że osobom zabieganym, a chcącym zrobić samemu coś słodkiego,szybkiego i prawie świątecznego te muffiny  mogą przypaść do gustu. Ja na dodatek upiekłam je w świątecznych formach na muffiny.

Przepis pochodzi oczywiście z mojej ulubionej książki o muffinach.

SKŁADNIKI:

  • 200 g mąki
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 75 g mielonych orzechów
  • 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jaja
  • 125 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki rumu

 

WYKONANIE:

Piekarnik rozgrzać do temp.180 stopni.

Mąkę zmieszać z wiórkami kokosowymi, mielonymi orzechami,sodą i proszkiem.

Jajka rozmącić wymieszać z cukrem,olejem,śmietaną,rumem, a następnie wymieszać z mączną mieszanką.

Zagłebienia w blasze napełnić ciastem.

Piec ok 25 minut, ostudzić i udekorować według uznania.

SMACZNEGO:))



sobota, 27 listopada 2010

Nie byłabym sobą gdybym znowu nie zamieściła przepisu z muffinami w roli głównej.

Nic na to nie poradzę,że ta forma słodkości  spodobała się mnie i mojej rodzinie, a książka z której czerpię inspiracje jest wystarczająco gruba.Tak więc jeszcze długo będą u mnie gościć muffiny jako kolejne wpisy, ale nie tylko więc chyba nie będzie strasznie nudno jeśli chodzi o przepisy.

SKŁADNIKI:

  • 250 g brzoskwiń z puszki
  • 100 g płatków owsianych
  • 275 g maślanki
  • 150 g mąki
  • 50 g płatków migdałowych
  • 40 g wiórków czekoladowych
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 jajko
  • 125 g cukru
  • 80 ml oleju

 

WYKONANIE:

Piekarnik rozgrzać do temp.180 stopni.

Płatki owsiane zalać maślanką i odstawić, żeby napęczniały.

Brzoskwinie pokroić na 12 cienkich cząstek, a resztę w drobną kostkę.

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.

Dodać do mąki płatki migdałowe i wiórki czekoladowe.

Jajko rozmącić, wymieszać najpierw z namoczonymi  w maślance płatkami, dodać cukier, olej i kawałeczki brzoskwiń, a następnie suche składniki.

Wszystko dokładnie wymieszać i nakładać do papilotek.

Piec przez ok.20-25 minut.

Ostudzić i udekorować.

SMACZNEGO:))


 

 



sobota, 13 listopada 2010

Kolejny przepis na muffiny z mojej ulubionej książki o muffinach. W oryginale są użyte figi , ale ja dałam żurawinę bo akurat ją miałam pod ręką i dzięki temu przepis zyskał na tym , że muffiny nie były zbyt słodkie.

 

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 180 g marchwi
  • 2 jajka
  • 90 g brązowego cukru
  • 80 ml oleju
  • gałka muszkatołowa
  • 150 g fig ( ja użyłam suszonych żurawin)

 

WYKONANIE:

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni.

Papilotki umieścić w formie na muffiny.

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, cynamonem i kakao.

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce.

Jajka rozmącić, wymieszać z cukrem, olejem, przyprawić odrobiną gałki.

Płynne składniki zmieszać z suchymi, żeby się ze sobą połączyły.

Do ciasta domieszać marchew i żurawinę ( pokrojoną na drobniejsze kawałki ).

Ciasto wyłożyć do papilotek i piec ok. 25 minut.

Ostudzić na kratce i zimne przyozdobić lukrem.

 

SMACZNEGO:))

 

A  tutaj w towarzystwie innych muffin gdyż zawsze piekę dwa różne rodzaje.


piątek, 12 listopada 2010

Nie ma to jak zdrowa porcja słodkości. Bo kto nie lubi coś słodkiego, a jeśli jeszcze ma przy tym wymówkę, że wszystkie składniki to samo zdrowie to jak temu nie ulec. No bo czym są płatki owsiane, miód orzechy , a nawet cynamon. Tak właśnie  nawet cynamon to samo zdrowie ,bo dzięki niemu diabetycy mogą sobie obniżyć poziom cukru we krwi , są również dowody, że może zapobiegać chorobie alzheimera.

Dość wykładu przejdźmy do sedna czyli naszych muffin.

Smakują bardzo dobrze, z tym że osoby ze słabym uzębieniem muszą uważać na orzechy, a przez to że są użyte płatki owsiane trzeba nieco więcej gryść gdyż nie rozpływają się w ustach.

SKŁADNIKI:

  • 80 g suszonych moreli
  • 100 g płatków owsianych
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g siekanych orzechów ( ja użyłam siekanych migdałów )
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1  jajko
  • 120 g miodu
  • 80 ml oleju

 

WYKONANIE:

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni ( z termoobiegiem 160 ).

Papilotki umieścić w formie na muffiny.

60 g suszonych moreli pokroić w drobną kostkę.

Płatki owsiane wymieszać z jogurtem i odstawić na chwilę.

Mąkę z mieszać z cynamonem, orzechami, proszkiem do pieczenia , sodą oczyszczoną i morelami.

Jajko rozmącić, dodać płatki z jogurtem, miód i olej , następnie wszystko wymieszać z suchymi składnikami.

Wyłożyć ciasto do papilotek i piec przez 25 minut.

Po wyjęciu ostudzić i przybrać resztą morel.

SMACZNEGO:)))

czwartek, 11 listopada 2010

O jejku ależ to pyszne!!! tak właśnie można zawołać po skosztowaniu jednej z takich muffin.

Jeśli nie wierzycie wypróbójcie sami ten przepis , a się przekonacie czy nie mam racji.

JEST TO JEDEN Z PRZEPISÓW Z KSIĄŻKI " MUFFINY małe ,ale za to przepyszne".

Jeszcze dużo muffin mam do upieczenia z tej książki, ale póki co, te były naj naj naj.

 

SKŁADNIKI:

  • 250 g jabłek
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 125 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 80 ml oleju
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • WYKONANIE:

    Piekarnik rozgrzać do temp.180 stopni ( z termoobiegiem 160 ).

    Papilotki umieścić w zagłębieniach formy na muffiny.

    Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w drobną kostkę, a następnie skropić sokiem z cytryny.

    Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

    Jajko rozmącić, wymieszać z cukrem , cukrem waniliowym, olejem, jogurtem naturalnym i pokrojonym jabłkiem.

    Wymieszać z mączną mieszanką.

    Papilotki napełnić ciastem, wygładzić z wierzchu i piec ok. 30 minut na środkowym poziomie piekarnika.

    Po upieczeniu pozostawić muffiny w formie, a po 5 minutach wyjąć na kratkę do ostudzenia.

    SMACZNEGO:))



niedziela, 24 października 2010

Jeszcze nie tak dawno wcale nie wiedziałam co to są tak naprawdę muffiny i jak się je robi.

Jakoś tak po prostu omijałam przepisy na nie.

Aż do momentu gdy zaczęłam pisać tego bloga.

Czytając wpisy innych blogowiczów co jakiś czas pojawiały się muffinki więc samo przez się nasuwało, że należy spróbować i tak się zaczęło.

Można by rzec, że przepadłam z kretesem w królestwie muffinek.

Najpierw był zakup foremek co wcale nie było takie łatwe gdyż w żadnym sklepie  w mieście ich nie było chociaż czasami widywałam je wcześniej w lidlu , ale wtedy nie byłam w temacie.

Pozostał internet.

Gdy zaczęłam piec muffinki stwierdziłam, że to naprawdę dziecinnie łatwe i można nawet samemu tworzyć przepisy i tak powstały moje muffinki Hawaje i muflonki.

Ale niedawno była w lidlu akcja brytfanka  i wtedy właśnie oprócz  nowych foremek na muffinki kupiłam książkę "Muffiny małe, ale za to przepyszne ".

Tak więc od dziś chyba niewiele będzie pojawiać się na moim blogu oprócz muffinek jeśli chodzi o słodkości bo książka jest pokaźna , a przepisy bardzo kuszące.

OTO JEDEN Z NICH:

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 180 g dyni ( w oryginale cukinia )
  • 2 jaja
  • 90 g brązowego cukru
  • 80 ml oleju
  • gałka muszkatołowa
  • 150  g ananasa ( ja dałam z puszki )

 

WYKONANIE:

Piekarnik rozgrzać do temp.180 stopni.

Papilotki umieścić w zagłębieniach blachy na muffiny.

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą cynamonem i kakao.

Dynię umyć obrać i zetrzeć na drobnej tarce.

Ananas osączyć z zalewy i pokroić na drobną kostkę.

Jajka rozmącić wymieszać z cukrem i olejem przyprawić startą gałką muszkatołową.

Do płynnych składników dodać suche i wymieszać żeby się połączyły.

Do ciasta domieszać dynię i ananasa.

Przełożyć do papilotek i piec ok 25 minut.

Po  upieczeniu  muffiny zostawić jeszcze przez 5 minut w formie.

Wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem i kakao.

SMACZNEGO:))


Przepis bardzo udany i smaczny polecam

I jeszcze link do zaproszenia na festiwal dyni

http://www.beawkuchni.com/2010/10/festiwal-dyni-zaproszenie-2.html

 

poniedziałek, 18 października 2010

Któż nie lubi czekolady,a moja rodzinka chyba szczególnie ( z moim wyjątkiem). Czekolada ma mnóstwo zalet i każdy pretekst jest dobry, żeby cieszyć się jej wyjątkowym smakiem.  A jeśli można wypróbować nowy przepis to dlaczego się nie skusić.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 kostki masła ( 125 g)
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 1 jajko
  • 1 tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 1/2 szklanki migdałów bez skórki ( lub płatków migdałowych)
  • cukier brązowy demerara

 

WYKONANIE:

Posiekać czekoladę na małą kostkę i połowę migdałów na kawałeczki.

Rozpuścić masło w rondelku.

W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, czekoladę i migdały.

W drugiej mleko, ostudzone masło, jajko i olejek migdałowy.

Następnie połączyć zawartość obu misek i szybko wymieszać.

Przełożyć ciasto do foremek i na każdej położyć kilka migdałów lub płatków migdałowych.

Posypać  z wierzchu cukrem demerara aby powstała chrupiąca powłoczka.

Piec w nagrzanym piekarniku do  ok. 190 stopni przez 20-30 minut do suchego patyczka.

SMACZNEGO:))




niedziela, 26 września 2010

Dlaczego muffinki nazywają się Muflonki, bo tak właśnie mój mąż mówi na każde muffinki,które piekę.Więc ten przepis nazwałam tak, aby muffinki były w końcu muflonkami.

Jest to wersja orzechowo-kakaowych muffinek o puszystej konsystencji z dodatkiem kremu.

SKŁADNIKI na 12 muffinek;

  • 25 dag mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jogurt naturalny(zott 180 ml)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 10 dag orzechów mielonych(np.laskowych)
  • szczypta soli
  • 1 lub 2 łyżeczki kakao
  • kawałki czekolady

WYKONANIE:

Produkty sypkie czyli:mąka pszenna i ziemniaczana,sól, proszek do pieczenia,kakao, zmielone orzechy umieszczamy w jednej misce i mieszamy.

W drugiej misce rozbełtać oba jajka i dodać do nich olej i jogurt naturalny.

Połączyć składniki sypkie z mokrymi.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.

Napełnić ciastem do 3/4 wysokości.

Na wierzch nakładać po kilka kawałków czekolady.

Piec w piekarniku nagrzanym do ok.200 stopni przez ok. 25 minut do suchego patyczka.

MASA NA MUFLONOWE ROGI:

125 g serka mascarpone

2 łyżki cukru  pudru

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w odrobinie wody

50 g orzechów mielonych


Serek utrzeć z cukrem.

Dodać rozpuszczoną kawę i orzechy, utrzeć.

Masę nakładać do szprycy i dekorować.

Z tej ilości masy nie tylko udekorujemy muffinki,ale jeszcze zostanie nam masy.Można więc przełożyć podłużne biszkopty i mamy małą porcję tiramisu.

 

SMACZNEGO:))

Muffinek tuż po wyjęciu z piekarnika z widocznymi czekoladowymi kleksami.

A tutaj muffinki tuż po dorobieniu kremowych rogów.

I w przekroju.

 

sobota, 18 września 2010

A oto moja propozycja na muffinki z bakaliami w roli głównej. Są bardzo mięciutkie wręcz rozpływające się w ustach. Po prostu tropikalna pycha.

SKŁADNIKI NA 12 MUFFINEK:

30 DAG MĄKI PSZENNEJ

25 DAG MIESZANKI  BAKALIOWEJ HAWAJSKIEJ FIRMY KRESTO

12,5 DAG ROZTOPIONEGO I  OSTUDZONEGO MASŁA

1/2 SZKLANKI CUKRU

3/4 SZKLANKI MLEKA

3 JAJA

1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

1 ŁYŻECZKA SODY


WYKONANIE:

Składniki suche typu: mąka, proszek do pieczenia, soda, mieszanka bakaliowa wymieszać w jednej misce.

W drugiej rozbełtać całe jajka dodać mleko i ostudzone roztopione masło. Wszystko szybko wymieszać.

Połączyć zawartości obu misek szybko mieszając.

Jeśli zbyt suche można dodać odrobinę mleka.

Gotowe wkładać do formy wyłożonej papilotkami.

Na wierzch nakładać kokosową czapeczkę.

SKŁADNIKI NA KOKOSOWĄ CZAPECZKĘ:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag kokosu
  • 2 łyżki mąki pszennej

 

WYKONANIE:

Białka ubić na sztywną pianę.

Dodać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać.

Następnie wmieszać w pianę kokos wymieszany z mąką.

Układać łyżką na wierzchu muffinek.

Całość piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do suchego patyczka ok 30 minut.

 

SMACZNEGO:)


tak wyglądała sucha mieszanka hawajska

 

 

A tak babeczki tuż po upieczeniu.

 

środa, 08 września 2010

A oto moje pierwsze muffinki, które tyle co wyszły z piekarnika. Przepis znalazłam w broszurce aptecznej i postanowiłam wypróbować, jednak  po pewnej modyfikacji. Wyszły naprawdę niezłe z dość mocną nutą cynamonu. Więc jeśli ktoś za nim nie przepada można dać mniej lub zastąpić wanilią. Są bardzo mięciutkie i wilgotne, bo takie chyba mają być muffiny.Czyli doświadczenie się udało. A teraz przepis.

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 g margaryny rozpuszczonej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 jogurt naturalny(180 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • szczypta soli
  • owoce(jagody maliny)

 

WYKONANIE:

Wszystkie sypkie produkty czyli mąkę,proszek do pieczenia,sodę, cukier,sól i cynamon wymieszać w jednej misce. W drugiej misce rozmącić jajka dodać jogurt i margarynę, którą uprzednio trzeba rozpuścić i ostudzić. Składniki razem połączyć i na końcu lekko wmieszać owoce. Można ewentualnie dawać po troszce ciasta do foremek i następnie dawać owoce, a na to drugą część ciasta. Wtedy maliny nie będą pogniecione i muffinki będą lepiej wyglądały(co też tak uczyniłam). Piec w 180 stopniach przez ok 25-30 minut . Oczywiście w muffinkowej blaszce,do której wkładamy papilotki po to żeby nie bawić się w smarowanie blachy.

Ciasta wystarcza na ok 16 muffinek i to dość dużych.

 

SMACZNEGO:)

 

MUFFINKI MALINOWO-JAGODOWE

JESZCZE CIEPŁE I BEZ PRZYBRANIA

MUFFINKI MALINOWO-JAGODOWE

 
1 , 2