sałatki

sobota, 11 grudnia 2010

Przeważnie jak jem sałatki to są one pikantne. Moja dzisiejsza sałatka lekko odbiega od tego schematu i jest raczej słodka chociaż nie do końca.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 szklanka rodzynek
  • 10  dag migdałów
  • 2 piersi z kurczaka
  • koperek ( lub fix knor do sałatek koperkowy)
  • sól, pieprz
  • 4 pomarańcze
  • oliwa z oliwek
  • 1 kostka rosołowa
  • puszka zielonego groszku

WYKONANIE:

Kaszę kuskus zalać gorącym bulionem zrobionym z kostki rosołowej ( 1 szklanka) i pozostawić do napęcznienia pod przykryciem.

Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić na kilka minut, a następnie odcedzić.

Piersi z kurczaka usmażyć na niewielkiej ilości oliwy, ostudzić i pokroić w drobną kostkę.

3 pomarańcze obrać ze skóry i błonek i pokroić w niedużą kostkę.

Koperek drobno posiekać , a jeśli nie mamy można zastąpić fixem.

Migdały obrać ze skórki i posiekać drobno lub użyć gotowych posiekanych.

Do kaszy kuskus dodać rodzynki , migdały, kurczaka, pomarańcze i odcedzony groszek.

Polać sosem zrobionym z:

3 łyżki oliwy z oliwek

sok wyciśnięty z 1 pomarańczy

sól , pieprz , koperek lub fix knorr jeśli nie ma koperku

Całość dobrze wymieszać i schłodzić w lodówce przed podaniem ok. 2 godziny

SMACZNEGO:))

 

czwartek, 04 listopada 2010

Ta sałatka nie jest niczym wyjątkowym , ale czymś w rodzaju urozmaicenia codzienności.

Może nie powala z nóg jakimś wyjątkowym smakiem i aromatem, ale jest smaczna i pożywna tak więc może zastąpić nawet i główny posiłek.

SKŁADNIKI:

  • 2 papryki ( jedna żółta i jedna czerwona )
  • 4 pomidory
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 opakowanie paluszków surimi
  • 2 opakowania sosu sałatkowego Knorr o smaku koperkowym
  • sól

WYKONANIE:

Paluszki surimi rozmrozić w prosty sposób, a mianowicie oblać opakowanie wrzątkiem i pozostawić na godzinę aż same się rozmrożą.

Kapustę pekińską  drobno poszatkować i lekko posolić.

Pomidory sparzyć wrzątkiem , obrać ze skóry, a następnie pokroić w kostkę.

Paprykę też pokroić w kostkę.

Do miski dać kapustę , pokrojone pomidory i paprykę i dodać do tego kukurydzę i groszek.

Z paczki paluszków surimi zostawić kilka do dekoracji, a resztę pokroić w cienkie plasterki.

Zrobić sos i dodać do sałatki lekko mieszając.

Dodać pokrojone surimi i znów wymieszać.

Na wierzchu sałatki ułożyć paluszki pokrojone w poprzek.

Jeśli jest dostępny świeży koperek warto go dodać do sałatki zwiększając tym samym jej smak i aromat.

SMACZNEGO:))

A oto sałatka w całej okazałości widziana w różnym oświetleniu z lampą

i bez lampy błyskowej.


niedziela, 03 października 2010

Jako, że pora na brokuła, a wiele warzyw kończy swój byt "prosto z krzaka" tak więc wzięła mnie ochota na rzeczonego brokuła w sałatce.

Przepis to moja "twórczość ludowa" z gatunku "co się na winie".

Ale mimo to myślę, że całkiem smaczna i godna polecenia w oryginale jak i do dowolnej modyfikacji.

Nadaje się zarówno do samodzielnego spożycia jak i z dodatkami typu wędlina lub ciepłe mięsko.

SKŁADNIKI na ok. 4-6 osób :

  • 2 papryki ( żółta i czerwona )
  • 3 pomidory
  • 1 mały brokuł
  • czarne oliwki
  • 4-5 jaj
  • makaron kokardki
  •  
  • SKŁADNIKI NA SOS:
  • majonez kielecki
  • jogurt naturalny ZOTT mały kubek
  • czosnek
  • bazylia
  • sól , pieprz

 

WYKONANIE:

Makaron kokardki ugotować w wodzie z odrobiną oleju al dente.Przelać zimną wodą i ostudzić.

Jajka ugotować na twardo.

Brokuł gotować ok. 3 minuty i ostudzić.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę.

Paprykę również pokroić w kostkę.

Ugotowane jajka też pokroić w kostkę,a oliwki przeciąć na pół.

Do miski dać makaron, paprykę,pomidory, oliwki, jajka i brokuły.

Delikatnie wymieszać i polać sosem.

Wykonanie sosu:

Majonez i jogurt wymieszać razem.

Dodać zmiażdżony ząbek czosnku.

Kilka listków świeżej bazylii drobno posiekać i dodać do sosu.

Przyprawić solą i pieprzem.

Polać sałatkę i jeszcze raz delikatnie wymieszać.

 

SMACZNEGO:)

Sałatka tuż przed wymieszaniem z sosem.

I po wymieszaniu.

niedziela, 19 września 2010

Dzisiejsza sałatka jest propozycją zarówno na kolację jak i na "przyjątko".

Nie każdy wprawdzie lubi smak i zapach kalafiora, ale czego nie robi się dla zdrowia, a kalafior to przecież żródło antynowotworowych składników.

SKŁADNIKI:

  • 1 mały kalafior
  • 3 pomidory
  • 1 papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 pierś z kurczaka
  • majonez kielecki
  • ketchup pikantny Tortex
  • przyprawa kebab-gyros firmy Prymat
  • sól
  • oliwa z oliwek

 

WYKONANIE:

Pierś z kurczaka umyć i pokroić w małą kostkę.

Doprawić mocno przyprawą i usmażyć na oliwie z oliwek.

Kalafior  podzielony na małe różyczki ugotować al dente tak by się nie rozpadał.

Po ugotowaniu przelać zimną wodą.

Następnie pokroić w niewielką kostkę paprykę i pomidory.

Odcedzić z zalewy fasolę.

Wszystko razem połączyć, ale kalafior dać na końcu.

Polać sosem przyrządzonym z majonezu, ketchupu, przyprawy kebab-gyros i soli.

Lekko wymieszać.

 

SMACZNEGO:)