pizza

czwartek, 07 października 2010

Zastanawiałam się czy zamieścić ten wpis o mojej pizzy. Wielu znawców kuchni włoskiej i samej pizzy stwierdzi zapewne, że ten przepis to jakaś kulinarna bzdura.

Ale ja tak wcale nie uważam i zamieszczam go po to, gdyż jest szybki w swej prostocie, a pizza wychodzi znakomita i jest własna, domowa.

Robi się ją bardzo szybko, a ja robię ją wręcz "na oko". Dlatego też tylko dla potrzeb tego przepisu podaję wagowe składniki chociaż sama wagi nie używam gdy je odmierzam.

SKŁADNIKI:

  • 30-40 dag mąki
  • 1 jajko
  • ok.3 dag drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy typu (  papryka słodka , curry, oregano )
  • szczypta soli
  • farsz według upodobań
  • żółty ser

Z tych składników wychodzi dość duża blacha taka jak na ciasto.

 

WYKONANIE:

Mąkę dać do miski, do niej wbić jajko.

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do mąki.

Dodać również przyprawy: paprykę i curry,a także sól.

Przyprawy po to daję do ciasta aby miało już swój smak i aromat.

Zagnieść ciasto.

Pod koniec zagniatania dodać oliwę.

Jeśli mamy zbyt klejące ciasto w trakcie ugniatania można dodać trochę mąki, a jeśli zbyt twarde wody.

Tak wygląda ciasto po ugnieceniu.

Blachę wysmarować oliwą i ułożyć w niej ciasto.

Nie czekać aż ciasto wyrośnie tylko od razu nakładać farsz.

Nałożyć farsz taki na jaki mamy ochotę.

U mnie była akurat papryka czerwona, oliwki czarne i wędlina.

Na wierzch nałożyć żółty ser i posypać oregano.

Piec w piekarniku nagrzanym ok. 190-200 stopni przez ok. 20-25 minut.

Polać ketchupem chociaż jeśli ktoś woli może ciasto posmarować sosem pomidorowym przed nałożeniem farszu.

SMACZNEGO:))