paluszki i słone przekąski

sobota, 16 kwietnia 2011

Czasem pomimo tradycji szukamy czegoś nowego. I tak może być właśnie z moimi zwierzątkami. Bo kto powiedział,że do świątecznego żurku musi być jajko i biała kiełbasa,lub do czerwonego barszczu jajko. Owszem może być, ale mogą być również paluszki krucho-drożdżowe w formie zwierzątek.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • szklanka śmietany ( ja dałam 18 %)
  • 2 łyżki mleka
  • 1 kostka margaryny
  • 5 żółtek
  • sól do smaku + np. kminek mielony ,papryka słodka lub kto co lubi

WYKONANIE:

Makę posiekać razem z margaryną i żółtkami.

Mleko + śmietanę delikatnie podgrzać i w tym dobrze rozetrzeć drożdże.

Odstawić do lekkiego wyrośnięcia.

Gdy drożdże wyrosną dodać do mąki.

Dodać sól i przyprawy i zagnieść ciasto.

Gdy ciasto jest zagniecione i elastyczne  wałkować po trochu na grubosć ok. 0,5 cm i wykrawać foremkami figurki.

Można również z tego ciasta piec paluchy.

Kłaść na blasze wyłożonej papierem ( w odstępach gdyż rosną podczas pieczenia ) i smarować białkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Nie zapominać o smarowaniu białkiem gdyż wychodzą matowe i mniej ładne.

Piec na złoty kolor w dobrze nagrzanym piekarniku.

SMACZNEGO:))

Z tej ilości składników wychodzą takie trzy pojemniki.

niedziela, 10 października 2010

Paluszki z ciasta drożdżowego to jedna ze specjalności kuchni włoskiej i z moich ulubionych.

Doskonale smakują  z serem lub owinięte plasterkiem szynki np. jako dodatek do wina.

Można je oczywiście podawać bardziej po polsku czyli chociażby do czerwonego barszczu,ale ja najbardziej lubię je solo.

SKŁADNIKI:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli ( można dać trochę mniej)
  • 3 dag drożdży
  • 1.5 szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

 

WYKONANIE:

Mąkę przesiać do miski i dodać sól.

Drożdże rozmieszać w ciepłej wodzie.

Dodać do nich oliwę i wymieszać.

Całość wlać do mąki, połączyć i wyrobić gładkie ciasto.

Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Z wyrośniętego ciasta formować małe kuleczki, a następnie każdą kulkę rozciągnąć na długość ok. 20-30 cm.

Wałeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Robić dość duże odstępy gdyż ciasto wyrasta podczas pieczenia.

Zostawić na ok. 10 minut do ponownego wyrośnięcia.

Pałeczki z ciasta posmarować oliwą i posypać makiem , kminkiem lub sezamem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i piec przez ok. 20 minut aż się lekko zrumienią.

Upieczone podawać według uznania.

 

SMACZNEGO:)