ciasta z owocami

środa, 12 stycznia 2011

Gdy jest się zdeklarowanym maniakiem kawy to czasami może wpaść do głowy pomysł, aby i ciasto smakowało kawą i to po trzykroć.

Tak własnie po trzykroć bo dosłownie w każdej części ciasta czuć nutę kawy.

Dla mnie w tym wydaniu jest wyśmienite i mogę z ręką na sercu powiedzieć, że wygląda dostojnie i może konkurować do miana jaśnie pana "tortu".

Jest to ciasto z gatunku pracochłonnych, warstwowych, ale ja lubię takie wyzwania i lubię takie cukiernicze "łamańce".

Najpierw może napiszę składanie ciasta, a dopiero potem składniki i wykonanie.

ciasto ciemne - połowa masy - krążki z ciasta kokosowego + galaretka+ ananas- druga część masy -ciasto kokosowe + brzoskwinie + galaretka

SKŁADNIKI NA CIASTO CIEMNE:

 

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta proszku do pieczenia

 

WYKONANIE:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania białek dodawać po jednej łyżce cukru i dalej ubijać.

Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać.

Gdy wszystko ubite wmieszać delikatnie przesianą mąkę ,uprzednio połączoną z kawą, kakaem i szczyptą proszku do pieczenia.

Blachę wyłożyć papierem.

Wyłożyć ciasto na blachę i piec w średnio nagrzanym piekarniku do suchego patyczka.

Po upieczeniu zostawić do wystudzenia.

SKŁADNIKI NA CIASTO KOKOSOWE:

 

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki kawy mielonej i 1 łyżeczka rozpuszczalnej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka  kopiata mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

WYKONANIE:

Ubić pianę z białek.

Dalej ubijać dodając cukier.

Następnie delikatnie wmieszać kokos,obie mąki ,kawy i proszek do pieczenia.

Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.

Składniki na masę :

  • 5 żółtek
  • 1/2 litra mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki bardzo drobno zmielonej kawy
  • 1 kostka masła
  • trochę spirytusu

Wykonanie:

Z mleka, cukru, żółtek, mąki i kawy ugotować budyń.

Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń, a także trochę spirytusu dla wyostrzenia smaku.

Utrzeć na puszystą masę.

Dodatki:

2 galaretki czerwone

2 galaretki pomarańczowe

1 puszka brzoskwiń

1 puszka ananasów

WYKONANIE:

Na dno brytfanki ułożyć ciemny biszkopt posmarować go połową masy.

W cieście kokosowym wyciąć szklanką kółka.

Następnie na masie położyć kółka, a wokół nich ułożyć ananasy i zalać czerwoną galaretką.

Na to nałożyć drugą część masy i ciasto kokosowe.

Dziury wypełnić brzoskwiniami i zalać pomarańczową galaretką.

Brzmi skomlikowanie , ale jest wykonalne i pyszne.

SMACZNEGO:)))