przekąski na ciepło

poniedziałek, 29 listopada 2010

Ten przepis kojarzy mi się nierozerwalnie ze świętami Bożego Narodzenia.

Odkąd pamiętam moja Mama tak podawała właśnie karpia w Wigilię. Oczywiście przepis nadaje się do każdej opanierowanej ryby,dlatego ja dzisiaj prezentuję go na mintaju.U nas ten przepis był jako ryba po grecku, ale dla wielu osób po grecku to w jarzynach więc zmieniam nazwę na "rybę pod cebulką"

SKŁADNIKI:

  • 1 kg fileta z mintaja (może być mrożony ) a na święta karp
  • 4 cebule duże
  • olej
  • jajka
  • bułka tarta
  • przyprawy : ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka, cukier , sól, pieprz,ocet,
  • przecier pomidorowy mały słoiczek

WYKONANIE:

Rybę umyć oprószyć solą i opanierować w jajku i bułce tartej , a następnie usmażyć na złoty kolor.Napisałam, że obtoczyć w jajku i bułce pomijając mąkę , ale ja właśnie mąki nie używam do panierowania. Zawsze to kilka kalorii mniej, a panierka  i tak jest doskonała.

Gdy ryba nam się piecze przygotowujemy cebulę.

Mianowicie: cebulę obieramy , a następnie kroimy na pół plasterki.

Wrzucamy cebulę na rozgrzany olej i chwilę dusimy.

Następnie podlewamy wodą, ale nie za dużo i dodajemy przyprawy oraz szczyptę cukru i odrobinę octu.

Dusimy cebulę do miękkości.

Na końcu dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze chwilę gotujemy.

Rybę układamy warstwowo na półmisku przekładając go przygotowanym sosem cebulowym.

Można podawać na ciepło i na zimno .

SMACZNEGO:)))

 

warstwowe ułożenie


niedziela, 21 listopada 2010

Ostatnio u mnie na blogu było dość słodko i monotematycznie z muffinami w tle , dlatego dla zmiany smaku coś mięsnego i raczej ostrego.

Ta potrawa nie jest to jakiś powalający na kolana przepis. Jednak sam  w swej prostocie może się spodobać , a i smak jest niczego sobie.Ponadto kurczak w innej wersji np. na obiad lub zimną przekąskę bo i tak można go podać czasem się przydaje w monotonii życia.

Jedynie do czego można mieć zastrzeżenia to do wyglądu, no ale cóż racuchy tak mają.

 

SKŁADNIKI:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz,curry
  • olej do smażenia

 

WYKONANIE:

Cebulę pokroić w drobne piórka, filety w drobną kostkę.

Jajka rozbełtać w misce , dodać majonez, obie mąki , przyprawy mięso i cebulę.Nie żałować curry i pieprzu ( ma być dość mocne).

Wszystko dobrze wymieszać i smażyć z obu stron w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

SMACZNEGO:))

Tak wygląda w przekroju,

a tak w propozycji podania na obiad ze surówką i ziemniakami.Surówka zrobiona z kapusty z tego przepisu polecam.

środa, 03 listopada 2010

Wiem,że tyle ile jest kucharek tyle jest przepisów i pomysłów na bigos.

Jakiś czas temu prezentowałam swój przepis na kapustę kiszoną. Myślą przewodnią tego przepisu było to,że ją wykorzystam do zrobienia bigosu.

I chyba idzie zima bo właśnie naszło mnie na bigos, a tylko zimą smakuje mi najbardziej i oczywiście w święta. Może mam coś z sikorki i potrzebuję nazbierać trochę zapasów przed chłodami.

Zawsze robię większy garnek bigosu i nadmiar władam do zamrażarki, a potem jak znalazł.

Dlatego też ilości składników użytych do zrobienia bigosu podam orientacyjnie, bo wszystko zależy od własnych upodobań i wielkości garnka.

SKŁADNIKI:

kapusta kiszona ( u mnie dwa słoiki litrowe)

mięso wieprzowe typu karkówka bez kości

mięso wołowe typu pieczeń

kiełbasa różna ale chuda

boczek wędzony ( opcjonalnie)

przecier pomidorowy duży słoiczek

garść suszonych śliwek, a najlepiej jeszcze wędzonych

garść suszonych grzybów

kilka ząbków czosnku

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy,papryka słodka i ostra,kminek, sól, pieprz

zasmażka( czyli margaryna i mąka)

 

WYKONANIE:

Do dużego garnka wkładam kapustę i zalewam ją wodą.

Dodaję suszone śliwki, grzyby ( wcześniej namoczone), ziele angielskie, liść laurowy i kminek ( z tym,że kminku niewiele bo był już w kiszonej kapuście ) i wszystko gotuję.

W tym czasie gdy kapusta się gotuje zajmuję się mięsem.

Mięso płuczę i kroję w drobną kostkę.Podobnie postępuję z kiełbasą z tym, że obieram ją ze skórki.

Następnie na gorącej teflonowej patelni  ( bez tłuszczu ) przysmażam mięso i kiełbasę.

Gdy ewentualny tłuszcz się wytopi dodaję mięso do kapusty i gotuję wszystko razem.

Tak gotuję ok. dwóch godzin.

Po tym czasie dodaję przecier pomidorowy,  czosnek, obie papryki, sól i pieprz jeszcze gotuję przez chwilę, a następnie zaprawiam zasmażką.

(zasmażka= na patelni stopić margarynę ok. dwóch łyżek dodać mąkę też ok. dwóch łyżek lekko zrumienić i gotowe ) dodać do potrawy

uwagi: można dodać do bigosu świeżą marchew i cebulę, ja nie dodałam bo te warzywa miałam już w kiszonej kapuście.

SMACZNEGO:))

Nie ma to jak bigosik ze świeżo upieczonym chlebkiem własnej roboty mniam mniam.

poniedziałek, 25 października 2010

Gdy tylko widzę pięknego bakłażana o ślicznej fioletowej i połyskliwej skórce nie mogę mu się oprzeć.

Bardzo lubię to warzywo i chętnie je wykorzystuję do swoich kulinarnych potyczek.

Dzisiaj zaprezentuję przepis, który stworzyłam z połączenia dwóch przepisów znalezionych kiedyś w kolorowych czasopismach, a które połączyłam w jedno danie.

Bardzo zresztą udane jeśli chodzi o smak, bo wygląd może ciut mniej.

 

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 2 bakłażany
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 1 kostka rosołowa np.winiary rozpuszczona w szklance wody
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 20 dag makaronu spaghetti
  • oliwa  z oliwek
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano
  •  

WYKONANIE:

Makaron połamać na ok. 5 cm kawałki i ugotować we wrzątku al dente.

Bakłażany opłukać.

Co 1 cm. odciąć plastry skóry wzdłuż bakłażanów.

Przeciąć bakłażany wzdłuż na pół  posolić i odstawić na dziesięć minut, aby puścił goryczkę.

Wytrzeć sok  z bakłażana i wydrążyć miąższ zostawiając skórę.

Miąższ posiekać w drobną kostkę.

Pomidory sparzyć i obrać ze skóry.

Warzywa pokroić w drobną kostkę.

Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę, paprykę, czosnek i miąższ z bakłażanów.

Dodać pomidory, przyprawy i dusić jeszcze chwilę.

Dodać makaron i wymieszać.

Farszem nadziewać bakłażany.

Ułożyć w formie i podlać bulionem.

Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 40 minut.

Można jeśli ktoś lubi dodatkowo posypać serem żółtym i tak zapiec.

SMACZNEGO:))