ciasto kruche

piątek, 07 stycznia 2011

Dawno nie wpisywałam żadnego przepisu, ale klimat ogólny temu nie sprzyjał,więc może jakieś świąteczne zaległości, które mogą się nieźle sprawdzić w karnawale.

Jest to przepis na szybki placek miodowo-orzechowy, który nadaje się na krajankę taką nawet na jeden kęs więc dobry na party.

SKŁADNIKI:

 

  • 50 dag mąki pszennej
  • 20 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki miodu
  • 15 dag cukru
  • powidła śliwkowe
WYKONANIE:
Z wszystkich składników zagnieść szybko ciasto tak jak kruche.

Podzielić ciasto na dwie części.

Jedną część upiec oddzielnie.

Na drugą położyć masę i upiec.
MASA:
  • 30 dag pokrojonych orzechów
  • 2 łyżki miodu
  • 15 dag margaryny
  • 1 łyżka cukru
Wszystkie składniki zagotować i ciepłe wyłożyć na drugi placek i upiec.
Gdy oba placki są upieczone "czysty" posmarować powidłami i na to położyć placek z masą.
SMACZNEGO:)))

Ja użyłam teraz akurat orzechów laskowych, ale włoskie są równie pyszne i wskazane do tego przepisu.

 

wtorek, 19 października 2010

Znowu mnie naszło,żeby zrobić coś owocowego, a zarazem jesiennego.

Padło więc oczywiście na śliwki i jabłka.

Ja do tego ciasta użyłam śliwek ze słoika w syropie, ale mogą być oczywiście świeże.

Natomiast jabłka świeże.

Jeśli ktoś chce sobie zrobić takie śliwki na zapas to polecam, gdyż bardzo dobrze sprawdzają się do ciast, ale i do ryżu lub makaronu jeśli ktoś lubi.

A robi się to tak: śliwki węgierki umyć, wydrylować z pestek, a następnie wkładać ściśle do słoika np.1 l ( prawie porcja na jeden placek).

Następnie zasypać cukrem ok. 2-3 łyżek ( nie dodawać wody!!!) dodać cynamon i zagotować słoik. Gotowe.

A teraz przystępujemy do robienia ciasta.

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO: (duża blaszka)

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • SKŁADNIKI DODATKOWE:
  • śliwki i  jabłka ok. 3/4 kilograma każde
  • 1 kisiel wiśniowy
  • cynamon
  • bułka tarta ok. 2-3 łyżki
  • 3 łyżki cukru
  • sok z cytryny
  • 2 duże paczki herbatników szkolnych

 

WYKONANIE:

Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia i margarynę, którą należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Żółtka oddzielić od białek i roztrzepać je razem z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną.

Białka zostawić na potem przydadzą się do zrobienia piany.

Wymieszane żółtka dodać do mąki i szybko wyrobić ciasto.

Owinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki do schłodzenia na ok 0,5 godz.

Ciasto podzielić na dwie części jedną większą i jedną mniejszą.

Większą cześć rozwałkować  i umieścić w brytfance wyłożonej papierem.

Wierzch ciasta obsypać bułką tartą.  A to po to, żeby ciasto nie chłonęło soku ze śliwek i nie było zakalca.

Położyć śliwki, ale skórkami na cieście a miąższem do góry, żeby nie spływał sok w nadmiarze do ciasta.

Na śliwki położyć herbatniki.

Jabłka obrać , pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny ,obsypać cynamonem, a następnie ułożyć na herbatnikach.

Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i dalej ubijając dodać kisiel wiśniowy.

Pianę wyłożyć na jabłka.

Na wierzch zetrzeć drugą połowę ciasta.

Piec w gorącym piekarniku ok.200 stopni do suchego patyczka ok.40 minut.

Na wersji ciasta, którą widać na zdjęciach nie ma na wierzchu startej drugiej porcji kruchego ciasta gdyż zastąpiłam nim herbatniki, ale nie polecam.

A to dlatego, że trzeba dłużej piec a i tak jest zbyt wilgotne od owoców, na dodatek pianka się zbytnio spieka.

Ale jak to bywa z doświadczeniami człowiek uczy się na błędach.

 

SMACZNEGO:))


W INNYM ŚWIETLE DLA UKAZANIA PRZEKROJU.