przekąski na zimno

piątek, 29 kwietnia 2011

Myślę ,że ta propozycja może być świetną alternatywą dla tych ,którzy lubią "mięsko", ale wędliny "sklepowe" już im się znudziły. Po prostu coś nowego, coś innego.

SKŁADNIKI:

  • ok. 1,5 kg chudego świeżego boczku
  • 2 białe kiełbasy
  • 15 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 6-8 pomidorów suszonych w oliwie
  • ok. 5- 10 dag sera żółtego np. morskiego
  • przyprawa staropolska pikantna do marynowania mięsa Prymat
  • przyprawy: oregano, pieprz , sól ,
  • oliwa z oliwek

WYKONANIE:

Marynatę wymieszać z oliwą i w niej umieścić boczek , odstawiając do lodówki na całą noc.

Następnego dnia udusić pieczarki z cebulą.

Pokroić białą kełbasę ( bez skórki) w niewielką kostkę, a pomidory w paseczki.

Ser żółty również pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Gdy pieczarki są już uduszone dodać do nich kiełbasę, pomidory a na końcu seri wszystko wymieszać.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz oregano.

Następnie wyjąć boczek z marynaty i nałożyć farsz.

Zwinąć w roladę i związać sznurkiem.

Roladę posypać z wierzchu oregano i pieprzem.

Piec w piekarniku na brytfannie w 200 st. ok. 1,5 godziny.

Szurek zdjąć dopiero gdy rolada będzie zimna.

SMACZNEGO :))

czwartek, 21 października 2010

Jest to jeden z przepisów, który pełni u mnie  rolę prawie "musowego" na przyjątkach.

Może nie jest zbyt trendy jeśli chodzi o dbanie o linię, ale przecież nie je się tego typu potraw od razu kilogram lub więcej, więc gorąco polecam.

SKŁADNIKI:

  • 1,2 kg chudego surowego boczku bez skóry
  • 60 dag chudej karkówki
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki wegety
  • pieprz
  • bułka tarta
  • masło

 

WYKONANIE:

Boczek i karkówkę zmielić  razem z czosnkiem w maszynce do mięsa.

Dodać do masy mięsnej mleko, jajka, wegetę i pieprz, wymieszać mikserem.

Przełożyć do wąskiej brytfanny keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.

Z tej porcji wychodzą dwie średnie brytfanki.

Wyrównać z wierzchu, posypać bułką tartą i położyć wiórki masła.

Schłodzić w lodówce przez trzy godziny.

Następnie piec w gorącym piekarniku w 200 stopniach przez ok 1,5 godziny.

 

SMACZNEGO))



Trzeba zostawić trochę miejsca w brytfance gdyż podczas pieczenia może wypływać ewentualny tłuszcz.