muffiny na słono

wtorek, 16 listopada 2010

Muffiny to nie tylko doskonała słodka przekąska do popołudniowej kawy lub  jako drugie śniadanie do szkoły, to również doskonały zamiennik standardowej kolacji lub ciepła przekąska na przyjątku.

Tak tak ciepła przekąska,a na dodatek sycąca i bardzo smaczna, która pochodzi oczywiście z mojej ulubionej książki o muffinach.

Smak ma dość zaskakujący w zależności na co się natrafi w pierwszym kęsie, bo jeśli na fasolę to zaczynamy się zastanawiać skąd taka mączna konsystencja i posmak, a jeśli na kawałek salami to już zdecydowanie inne odczucie.

Ale sami spróbujcie to się przekonacie.

A OTO SZCZEGÓŁY:

SKŁADNIKI:

  • 100 g salami
  • 100 g białej fasoli z puszki
  • 1 szalotka ( lub zwykła cebula)
  • 1 łyżka masła
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 60 ml oleju
  • 1 łyżka octu
  • 300 ml maślanki

 

WYKONANIE:

Piekarnik rozgrzać do temp.180 stopni.

Salami pokroić w drobna kostkę.

Fasolę osączyć  z zalewy.

Szalotkę ( ja dałam cebulę) pokroić w drobną kostkę i krótko poddusić na  gorącym maśle.

Mąkę zmieszać z pokrojonym salami i fasolą.

Dodać cebulę.Całość wymieszać z oregano, solą, pieprzem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

Jajko rozmącić, dokładnie wymieszać z olejem, maślanką i octem.

Dodać mączną mieszankę i mieszać wszystko dotąd aż składniki się połączą.

Formę na muffiny wypełnić ciastem i piec przez ok 20-25 minut .

Po upieczeniu pozostawić w formie przez 5 minut , a następnie wyjąć, przybrać plasterkami salami i podawać ciepłe.

SMACZNEGO:))